Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Kan jag få upprättelse när Socialtjänsten agerat felaktigt?

Hej. För två år sedan flyttade min son ut till sin pappa enligt ett domstolsbeslut efter en vårdnastvist. Jag antar att domstolen gått på vad sonen själv ville. Efter att sonen flyttat började problemen. Jag sökte då själv hjälp i from av familjebehandlingsstöd hos socialtjänsten, vilket jag också fick. Men socialsekreteraren som skulle hjälpa oss, hjälpte oss inte, hon gjorde tvärtom allting värre. Hon hade enskilda samtal med sonen där jag inte var med, vilket jag tror att de egentligen inte får ha. Det dröjde inte lång tid innan familjebehandlaren som skulle hjälpa oss började säga konstiga saker till mig. En gång sa hon "Du kommer aldrig att få träffa dina barn" och vid ett annat tillfälle "du är bortvald". De sa till mig att min son hade sagt att han inte ville fortsätta samtalen (som egentligen inte ens hade börjat på riktigt). När min son sa att han inte ville fortsätta sa jag att jag också tyckte att det inte var någon idé. Men nu i efterhand har jag fått veta att han känt sig avvisad av det svaret vilket soc inte förmedlade till mig. Så nu har min son brutit kontakten med mig helt och hållet. Så nu undrar jag om man kan anmäla en socialsekreterare för tjänstefel när hen har sagt enligt ovan? Kan jag göra en polisanmälan eller hur går man till väga? Någon slags upprättelse borde man väl kunna få?

Rådgivarens svar

2022-07-04

Hej och tack för att du vänder dig hit till oss på Fråga Juristen!

Jag beklagar denna tråkiga situation ni befinner er i, och hoppas att mina svar på dina frågor här ska kunna vara till någon hjälp! Som jag förstår dig söker du upprättelse, varför jag fortsättningsvis kommer att fokusera på de möjligheter jag ser i din situation.

Tjänstefel?

Att statligt eller kommunalt anställda personer begår fel i tjänsten kan i vissa fall leda till straffrättsliga påföljder. I 20 kap. 1 § brottsbalken (BrB) föreskrivs att den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgiften skall dömas för tjänstefel. Är gärningen med hänsyn till gärningsmannens befogenheter eller uppgiftens samband med myndighetsutövningen i övrigt (eller till andra omständigheter) att anse som ringa, skall något ansvar inte dömas ut.

Ett första rekvisit att lyfta fram här är att det måste röra sig om myndighetsutövning. Detta är ett något diffust begrepp, men anses i regel utgöras av då en myndighet använder sig av sina maktbefogenheter i form av att fatta beslut som för de enskilde innebär förmåner, rättigheter eller skyldigheter - samt faktiska åtgärder för att verkställa sådana beslut. I detta fall, när det rör sig om samtalsstöd, är det inte givet att det rör sig om sådan myndighetsutövning som brottsbalkens bestämmelse om tjänstefel tar sikte på. Detta kan emellertid bero på vilka befogenheter som er socialsekreterare har, men utan att veta mer om detta ligger det nära till hands att sluta sig till att det snarare rör sig om sådant faktiskt handlande i tjänsten som inte innebär myndighetsutövning mot enskild.

Annan upprättelse?

Bara för att tjänstefel i brottsbalkens mening kanske inte föreligger betyder inte det att din socialsekreterare inte kan ha agerat felaktigt. Socialtjänsten är en förvaltningsmyndighet och har därav av lyda bestämmelserna i förvaltningslagen (FL). Enligt 5 § FL råder ett krav på myndigheter att dessa i sin verksamhet ska vara saklig och opartisk, med andra ord råder ett krav på objektivitet. Grundlagsstöd för denna så kallade objektivitetsprincip återfinns också i 1 kap 2 § regeringsformen (RF).

För att kontrollera att myndigheter och anställda vid dessa följer de lagar och regler som gäller för den offentliga verksamheten har vi i Sverige Justitieombudsmannen (JO). I 3 § lag med instruktioner för Riksdagens ombudsmän föreskrivs att (bland annat) JO ska särskilt tillse att myndigheter i sin verksamhet iakttar regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet och att medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter ej träds för när. Enskilda har även möjlighet att själva göra en anmälan till JO, som kan inleda ett ärende och undersöka ifall fel har begåtts eller inte. Konstateras att del begåtts leder det i många fall till att JO uttalar kritik mot myndigheten och/eller den/de anställda, men JO kan även som särskild åklagare väcka bland annat åtal för tjänstefel.

Kopplat till din situation

I din situation kan du mycket väl göra en anmälan för tjänstefel, men som jag ser det ligger det nära till hands att sluta sig till att det inte rör sig om sådan myndighetsutövning som brottsbalkens staffstadgande fordrar. Emellertid har du även möjlighet att göra en JO-anmälan, vilket också i sig kan fungera som en slags upprättelse för dig. Även om det skulle vara så att JO enbart uttalar kritik mot myndigheten, så kan det vara en tröst att veta att denna alltså inte agerat korrekt gentemot dig. Vill du göra en anmälan kan du enkelt göra det här på JOs hemsida.

Med det sagt hoppas jag du känner att du fått svar på din fråga. Du är varmt välkommen att åter vända dig hit till oss på Fråga Juristen om du har några övriga funderingar!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.