Hej, Har jag som vårdnadshavare rätt att få ta del av min sons akt hos socialtjänsten på plats hos dem? Har begärt ut hans akt, de säger att det får jag men att jag måste betala för den delen som ej är ett pågående ärende samt att de inte på förhand kan beräkna kostnaden. Har frågat om det finns något sätt jag kan ta del av den utan kostnad, på det får jag inget svar. Vad gäller?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga avser offentlighet och sekretess, varför jag kommer att börja med att redogöra för relevanta bestämmelser i Tryckfrihetsförordningen samt Offentlighet- och sekretesslagen för att sedan koppla dessa till din situation.
Rätt att ta del av allmänna handlingar
Rätten att ta del av allmänna handlingar hör till den så kallade offentlighetsprincipen i Sverige, en princip som har starkt grundlagsstöd i 2 kap. 1 § Tryckfrihetsförordningen. Under förutsättning att det rör sig om en allmän handling som begärs ut, finns dock vissa begränsningar i denna rätt. Av 2 kap. 2 § Tryckfrihetsförordningen följer att rätten får begränsas genom lag, vilket har skett i och med Offentlighet- och sekretesslagen.
Sekretesskyddade uppgifter
När det gäller socialtjänstens verksamhet gäller enligt 26 kap. 1 § Offentlighet- och sekretesslagen att sekretess gäller för uppgifter om enskildas personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men. Med andra ord betyder det att det råder en presumtion för att sekretess gäller. I vissa situationer gäller emellertid inte sekretess, eller så kan sekretessen i vissa fall brytas. Den förra situationen regleras i 26 kap. 7 § Offentlighet- och sekretesslagen och gäller bland annat då det avser beslut om omedelbart omhändertagande eller beslut om vård utan samtycke. Innebörden av sekretess är att uppgifterna inte får röjas bland annat för enskilda, vilket följer av 8 kap. 1 § Offentlighet- och sekretesslagen.
I 12 kap. 3 § Offentlighet- och sekretesslagen finns en särskild bestämmelse om sekretess i förhållande till vårdnadshavare. Utgångspunkten är att sekretess gäller även i förhållande till vårdnadshavaren, men inte i den utsträckning som denne enligt 6 kap. 11 § Föräldrabalken har en rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. Detta förutsätter dock att det inte kan antas att den barnet lider betydande men om uppgiften röjs för vårdnadshavaren.
Om uppgifter i handling omfattas av sekretess samt avgift för utlämnande
Utgångspunkten är enligt 2 kap. 15 § Tryckfrihetsförordningen är att den som begär ut en allmän handling som får lämnas ut genast eller så snart möjligt utan avgift ska få ta del av handlingen på stället. Kan en handling inte i vissa delar inte lämnas ut på grund av att den innehåller sekretessbelagda uppgifter ska den i regel maskas och göras tillgänglig i avskrift eller kopia. Det har således betydelse om handlingens samtliga uppgifter är sekretessbelagda eller om det går att maska sådana delar som gör att handlingen kan lämnas ut utan att de uppgifter som omfattas av sekretess röjs. Skyldigheten att lämna ut allmänna handlingar på plats avgiftsfritt gäller dock inte om ett sådant förfarande möter betydande hinder.
Av 2 kap. 16 § Tryckfrihetsförordningen följer att den som önskar ta del av allmän handling även mot en fastställd avgift har rätt att få en avskrift eller kopia av handlingen i den mån denna får lämnas ut. Det vill säga i den mån handlingen inte omfattas av sekretess.
Kopplat till din situation
Har du som vårdnadshavare rätt att ta del av din sons akt hos socialtjänsten på plats hos dom?
Utgångspunkten är som framgått att sekretess gäller inom socialtjänstens verksamhet för uppgifter om enskildas personliga förhållanden. Din sons uppgifter kan således omfattas av sekretess. Dock gäller inte sekretessen dig som vårdnadshavare i den utsträckning som du har att utöva din rätt och skyldighet att bestämma i din sons personliga angelägenheter. Hur långt denna rätt och skyldighet sträcker sig beror i sin tur på din sons ålder och mognad. Därtill kommer att en skadeprövning måste göras. Då jag inte vet hur din sons förhållanden ser ut går det tyvärr inte att ge dig något rakt svar på frågan. Men under förutsättning att din son är av sådan ålder att du fortfarande har ett starkt bestämmande inflytande och att röja uppgifterna inte skulle riskera att din son lider men så har du som vårdnadshavare rätt att på plats ta del av din sons akt. Skulle vissa uppgifter inte kunna röjas finns även möjligheten för myndigheten att maska sådana uppgifter.
Måste du betala för den delen som ej är ett pågående ärende och finns det något sätt du kan ta del av akten utan kostnad?
Begär du ut din sons akt på plats ska du som utgångspunkt, efter att myndigheten gjort en sekretessprövning, ha rätt att få ut akten utan avgift. Som framgått gäller emellertid inte detta om myndigheten ställs inför betydande hinder vid ett utlämnande. Tyvärr vet jag inte vad myndigheten i detta fall har som skäl för att inte lämna ut akten avgiftsfritt. Att den delen som är ett pågående ärende kan lämnas ut avgiftsfritt kan bero på att du som part i ärendet rörande din son har rätt till så kallad partsinsyn enligt 10 kap. 3 § Offentlighet- och sekretesslagen. Således kanske myndigheten är av den uppfattningen att sekretessprövningen är förhållandevis enkel och det därav inte föreligger några betydande hinder för utlämnade. Emellertid är min uppfattning att en ordinarie sekretessprövning inte bör utgöra betydande hinder för de delar som inte hör till ett pågående ärende heller.
Med det sagt så vill jag poängtera att detta med utlämnande, offentlighet och sekretess tyvärr kan tyckas som ett snårigt rättsområde. Det är många aspekter som måste vägas in och i mångt och mycket beror svaret på din fråga till stor del på information om din son som jag inte har tillgång till. På samma sätt beror svaret på skäl myndigheten kan ha som jag inte vet något om. Jag hoppas dock att du känner att du fått svar på din fråga.
Önskar du vidare vägledning kan det vara en god idé ett kontakta en jurist, i annat fall är du varmt välkommen att vända dig hit till oss på Fråga Juristen igen om du har fler frågor!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.