Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Kan man anmäla felaktig tvångsvård enligt LPT?

Hej! Min dotter blev tvångsvårdad förra året, hon hade depression och ångest, tankar att skada sig, men hon är livrädd om sin hälsa och sin kropp och har aldrig försökt att göra illa sig. Överläkaren bestämde att hon skulle vårdad på tvång. Vi åkte dit frivilligt, hon mådde jättedåligt den tiden som var 26 dagar. Nu undrar jag om det var rätt gjort av de, nu ör hon rädd att åka till akuten för då kan hon bli inlagd på tvångsvård igen. Kan man åtala den och vad finns det för risker eller vinster man får?

Rådgivarens svar

2022-01-27

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Inledningsvis kommer jag gå igenom lagen som är aktuell, Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Sedan följer en rekommendation till hur du kan ta ditt ärende vidare.

Tvångsvård enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård

För att beredas vård enligt denna lag krävs det att personen lider av en allvarlig psykisk störning, t.ex. en psykos eller depression med självmordsrisk. Det krävs också att störningen leder till att personen har ett oundgängligt behov av psykiatrisk vård som inte kan tillgodoses på annat sätt, samt att personen motsätter sig frivillig vård eller till följd av sitt psykiska tillstånd uppenbarligen saknar förmåga att ta ställning i frågan, 3 § LPT.

För att bli tvångsintagen måste personen undersökas av en legitimerad läkare som skriver ett vårdintyg. Dessutom måste chefsöverläkaren på den psykiatriska avdelningen besluta om tvångsvård inom 24 timmar efter intagningen på avdelningen. Det får inte vara samma läkare som skriver vårdintyget som beslutar om sluten psykiatrisk tvångsvård.

Om chefsöverläkaren på den psykiatriska avdelningen bedömer att vården bör pågå längre än fyra veckor måste denne ansöka till förvaltningsrätten om fortsatt tvångsvård. Tvångsvården får därefter pågå under högst fyra månader räknat från dagen för beslutet om intagning. Chefsöverläkaren kan efter de första fyra månaderna ansöka om förlängning av tvångsvården för högst sex månader åt gången hos förvaltningsrätten.

Det finns alltså en möjlighet att en person som söker vård på frivillig väg ändå bedöms behöva tvångsvård med hänsyn till personens tillstånd. Det är dock fråga om mycket höga krav för att det ska vara fråga om tvångsvård, eftersom det är ett stort ingrepp på den personliga integriteten och friheten. 

Anmälan

Av din fråga framgår det att ni anser att det inte förelåg skäl för tvångsvård. Det är inte möjligt att åtala överläkaren som beslutade om tvångsvården, istället får man anmäla vårdgivaren.

Steg ett är alltså att göra en anmälan hos den vårdgivare man vill framföra ett klagomål på. Sedan finns flera sätt att göra en anmälan när man anser att den vård man fått är bristfällig eller vård som lett till besvär och i vissa fall döden. 

Anmälan till patientnämnden 

När en anmälan gjorts till vårdgivaren ska en anmälan även göras till patientnämnden. Patientnämnden hjälper till att bedöma ditt klagomål och dina synpunkter. Patientnämnden gör ingen medicinsk bedömning men bistår den som vill göra en anmälan genom att vägleda personen i hur denne kan gå tillväga. Det finns en patientnämnd i varje region, se här

IVO anmälan 

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är en tillsynsmyndighet som granskar vården så att alla får en vård och omsorg som är säker, håller en god kvalitet och drivs enligt uppsatta lagar och föreskrifter. IVO:s uppgift är att granska vården och utöva tillsyn över hälso-och sjukvården enligt 7 kap. 1 § patientsäkerhetslagen. IVO utreder händelser där en person fått en bestående skada, ett väsentligt behov av vård eller att någon har avlidit, 7 kap. 11 § patientsäkerhetslagen. En anmälan får göras av patienten själv och om patienten inte själv kan göra anmälan får en närstående göra det åt denne, 7 kap. 10 § patienssäkerhetslagen.  Anmälan ska göras enligt vad som förskrivs här. IVO ska efter utredning av klagomålet besluta om huruvida några åtgärder bör vidtas. Åtgärden vidtas dock inte direkt mot vårdpersonal utan mot den bristande verksamheten. 

Sammanfattning

Som jag beskrivit ovan bör din dotter ta kontakt med vårdgivaren. Dessutom bör din dotter kontakta patientnämnden där du bor för att få vägledning i hur du ska gå tillväga. Patientnämnden kan hjälpa henne att göra en anmälan hos IVO. IVO kommer att utreda ärendet och sedan ta ett beslut. Det som kan hända därefter är att Ivo beslutar om att granska hela verksamheten och i vissa fall görs en anmälan till Hälso- och sjukvård ansvarsnämnd (HSAN). HSAN prövas bland annat återkallelse av legitimation. I vissa fall kan även en polisanmälan göras gentemot en enskild vårdpersonal. En polisanmälan förutsätter dock att det föreligger ett brott och det är väldigt svårt för mig att bedöma. Som nämnt skulle jag rekommendera att ta kontakt med patientnämnden och berätta alla omständigheter och detaljer för att få ett så utförligt svar som möjligt. 

Det finns inga risker förknippade med att göra en anmälan. Det kostar inte pengar och det finns inga andra konsekvenser som kan uppkomma. Det "värsta" utfallet är att frågan läggs ner utan åtgärd. Med andra ord är det helt riskfritt att anmäla.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om det är något mer du undrar över är du varmt välkommen att återkomma med en ny fråga här på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.