Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Kan man bli av med permanent uppehållsrätt som EES-medborgare?

Jag är EES-medborgare och har tidigare bott i Sverige i ca. 10 år. Jag har gått till skolan samt studerat i Sverige. Jag flyttade tillsammans med mina föräldrar som barn till Sverige år 2007. Vi fick då permanent uppehållstillstånd. Nu har jag dock bott utomlands (inom EU) sedan 2018 och vill nu flytta tillbaks till Sverige. Jag har fortfarande anknytning till Sverige då min mor bor kvar i Sverige samt jag studerar i Sverige på distans. Jag har dock tidigare läst om att man efter en viss tid som man vistats utomlands kan bli av med sitt PUT. Jag har frågat Migrationsverket om mitt PUT fortfarande gäller men inte fått något svar än. Därför undrar jag om ni kan hjälpa mig få reda på om huruvida mitt PUT fortfarande gäller eller ej.

Rådgivarens svar

2021-10-22

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Då jag uppfattar det som att du är EES-medborgare och kom hit efter år 2006 antar jag att det är permanent uppehållsrätt du har i Sverige och kommer svara dig utifrån bestämmelserna för EU/EES-medborgare. Skulle jag ha fel får du givetvis återkomma med din fråga.

Rätt till permanent uppehållsrätt

Bestämmelser om uppehållsrätt finns i utlänningslagen.  Som EES-medborgare har man rätt till permanent uppehållsrätt när man vistats lagligt i Sverige i fem år utan avbrott (3 a kap. 6 §). Tillfälliga vistelser utanför Sverige som inte överstiger mer än sex månader per år eller en längre vistelse på grund av militärtjänstgöring ska inte påverka uträkningen för den permanenta uppehållsrätten (3 a kap. 8 §). Vid exempelvis graviditet, förlossning, allvarlig sjukdom och studier ska rätten inte påverkas om det rör sig om högst tolv månader.

Vad gäller när man har fått permanent uppehållsrätt?

Om man har beviljats permanent uppehållsrätt bör den inte omfattas av villkor som ovan, det framgår i EU:s rörlighetsdirektiv (skäl 18 och art. 16). Dock finns det en begränsning i direktivet och utlänningslagen och det är om man har vistats utanför i Sverige i mer än två år i rad (3 a kap. 9 §). Motiveringen till begränsningen är att kopplingen till den mottagande medlemsstaten försvagas efter så lång bortavaro och att syftet med den permanenta uppehållsrätten är integration. Uppehållsrätten kan även upphöra på grund av hänsyn till allmän ordning och säkerhet samt på grund av brott (8 kap. 11 §, 8 a kap. 1 - 5 §§).

Din situation

Jag vet inte om du har varit folkbokförd i Sverige under tiden eller utomlands hela tiden sedan 2018. Har du varit i Sverige en längre period sedan 2018 kan det vara underlag till att din tidsfrist på två år har förnyats. Om så inte är fallet kan din permanenta uppehållsrätt ha upphört då du har vistats utanför Sverige i mer än två år. Jag kan därför inte svara på hur det ser ut i just ditt fall, utan det är en fråga för Migrationsverket och Skatteverket. Skulle det vara så att rätten har upphört finns möjligheten till uppehållsrätt exempelvis om du är under 21 år eller beroende av din mamma för försörjning eller studerar och har tillgångar för försörjning (3 a kap. 1- 2 §§). Efter fem år finns möjligheten till permanent uppehållsrätt igen. Du kan läsa mer om migrationsrätt och internationell familjerätt hos Familjens Jurist.

Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga även om jag inte kunde svara på vad som gäller specifikt i ditt fall. Uppstår det ytterligare funderingar är du välkommen åter!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.