Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Kan man bli svensk medborgare om man är under pågående skuldsanering?

Jag har en fråga om medborgarskap. Jag har läst på hemsidan att om man har Skulder hos Krono­fogden eller andra anmärk­ningar då man kan få nej på sin ansökan.

Men om man har pågående skuldsanering vad som gäller?

Exempelvis:

Rikard hade 200 tusen skuld hos kronofogden (inkasso skuld, inte statliga osv) . Han fick beviljad skuldsanering från KF i första januari 2020 . Han betalar enligt betalningsplan varje månad och blir skuldfri i januari 2025.

Kan han ansöka om medborgarskap after 2 år altså i januari 2022? eller han måste vänta retroaktivt 7 år ( i 5 år han bli skuld fri +2 år till)?

Eller hur fungerar med hela process?

Rådgivarens svar

2020-07-17

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för rättsläget och vad som gäller i ditt fall.

Vad krävs för svenskt medborgarskap?

När vi talar om möjligheten till svenskt medborgarskap hamnar vi i lagen om svenskt medborgarskap. Det finns flera olika sätt att förvärva medborgarskap i Sverige men jag kommer att utgå ifrån att det är naturalisation det handlar om när jag besvarar frågan. 11 § i nyss nämnda lag stadgar att en utlänning efter ansökan beviljas svenskt medborgarskap om denne har styrkt sin identitet, fyllt arton år, har permanent uppehållstillstånd i Sverige, har hemvist här i landet sedan ett visst antal år tillbaka (för medborgare i de nordiska grannländerna gäller två år, fyra år gäller för den som en statslös eller som bedöms vara flykting, för övriga utlänningar gäller fem år). Det sista kravet för att förvärva svenskt medborgarskap enligt 11 § är att utlänningen har och kan förväntas komma ha ett hederligt levnadssätt.

I vissa fall kan undantag göras från vad som har sagts ovan om sökanden tidigare har varit svensk medborgare, sökanden är gift eller sambo med en svensk medborgare, eller om det annars finns särskilda skäl till det (12 §). Jag vet för lite om ditt fall för att kunna avgöra om något av dessa undantag kan bli aktuellt för dig.  

Påverkar pågående skuldsanering möjligheten till att beviljas svenskt medborgarskap?

För att förvärva svenskt medborgarskap enligt 11 § krävs det att sökanden har och kan förväntas ha ett hederligt levnadssätt. När Migrationsverket ska göra en bedömning om du uppfyller kriterierna eller inte kommer de att begära in information om dig från olika myndigheter. De kommer då att få reda på att du har skulder hos Kronofogden och att du är under pågående skuldsanering. Om det visar sig att man har skulder hos Kronofogden kan man inte bli svensk medborgare förrän man har betalat av sina skulder och sedan varit skuldfri i ca två år. Migrationsverket gör en bedömning om sökanden kan förväntas ha ett hederligt levnadssätt även efter beviljat medborgarskap. Därför är det viktigt att sökanden kan visa upp att denne kan vara fortsatt skuldfri.

På grund av att Migrationsverket gör en bedömning i varje enskilt ärende, och att jag inte känner till alla relevanta omständigheter i ditt fall, kan jag inte ge dig ett helt säkert svar för vad deras bedömning skulle vara i ditt fall. Jag skulle dock räkna med det i ditt fall inte kan komma att bli aktuellt med svenskt medborgarskap förrän två år efter att din skuldsanering är avslutad. I exemplet kan medborgarskap för Rikards del inte bli aktuellt förrän kring januari 2027, två år efter att han förväntas bli skuldfri.

Som tidigare nämnt kan ibland undantag från kraven i 11 § ibland göras om det annars finns särskilda skäl till det (12 §), men det är ett undantag som tillämpas mycket sällan. Chansen är därför liten att just det här undantaget kan bli aktuellt i ditt fall.

Jag hoppas att jag har lyckats svara på din frågeställning. Om det finns något annat du undrar över är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen med en ny fråga.  

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden