Hej! Undrar om akten ang mitt barnbarn som finns hos överförmyndarnämnden är offentlig? Mitt barnbarn har förvaltare/god man och jag tycker det skulle vara intressant att få läsa densamma.
Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för aktuella lagrum och förslag på hur du kan gå vidare i ditt fall. Eftersom du talar om ditt barnbarn förutsätter jag att denne förordnats förvaltare/god man enligt föräldrabalken såsom underårig.
Allmänna handlingar
I 2:4 tryckfrihetsförordningen anges att en handling är allmän, om den förvaras hos en myndighet och är att anse som inkommen till eller upprättad hos en myndighet. I offentlighets- och sekretesslagen (OSL) finns bestämmelser om myndigheters och vissa andra organs handläggning vid registrering, utlämnande och övrig hantering av allmänna handlingar. Enligt 6:4 OSL ska en myndighet på begäran av en enskild lämna uppgift ur en allmän handling som förvaras hos myndigheten, om inte uppgiften är sekretessbelagd eller det skulle hindra arbetets behöriga gång.
Enligt 32:4 OSL gäller sekretess hos överförmyndare eller överförmyndarnämnd i ärende enligt föräldrabalken för uppgift om en enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde lider skada eller men.
Enligt 32:5 OSL gäller dock att sekretessen enligt 4 § inte hindrar att uppgift lämnas till en enskild enligt vad som föreskrivs i föräldrabalken.
Enligt 16:7 föräldrabalken har en omyndig som har fyllt sexton år och den som har god man eller förvaltare rätt att ta del av de handlingar som rör ställföreträdarskapet och som förvaras hos överförmyndaren. En sådan rätt har också den enskildes make eller sambo och närmaste släktingar.
Enligt förarbetena uttalas att till ”närmaste släktingar” kan hänföras bröstarvingar, föräldrar och syskon. Det är inte nödvändigt att sökanden är den som i släktskapshänseende står den hjälpbehövande allra närmast (prop. 1987/88:124 s. 175).
Ditt fall och rekommendation
Som utgångspunkt tillhör du inte du den krets som i lagen benämns ”närmaste släktingar” och har därför inte rätt att del av handlingar enligt 16:7 föräldrabalken. Enligt 32:4 OSL gäller då ett omvänt skaderekvisit – det ska stå klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde lider skada eller men, vilket är ett högt ställt krav. Utan att veta vilka uppgifter som finns i handlingen är det svårt att säga om den skulle lämnas ut till dig eller inte, men jag skulle bedöma det som mindre troligt. Eventuellt skulle handlingen kunna lämnas ut med maskade uppgifter. Det går dock alltid att vända sig till Överförmyndarnämnden i aktuell kommun och begära ut handlingen, så kommer de att göra en bedömning om du kan få ut den.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.