Hej!
Den 27/2 fick jag en kontrollavgift utfärdad till mig. Parkeringsbolaget motiverade kontrollavgiften med att jag hade parkerat på en förhyrd parkeringsplats.
Det här var samma dag som jag skulle flytta in området. Området håller på att renoveras och det var byggarbete på gång framför den porten jag skulle flytta in i. Jag hade bilen full med grejer som jag behövde lasta av. Jag hade alltså ingen möjlighet att ställa mig framför porten för att lasta av bilen utan försökte att hitta en så nära plats som möjligt. Jag fick då syn på en skylt där det stod besökande med en pil under sig som pekade på en parkeringsplats. När jag kommer tillbaka till bilen efter att jag varit uppe i lägenheten och lämnat av grejer har jag fått böter dvs kontrollavgift för att tydligen var den platsen jag stod på förhyrd.
Självklart överklagade jag kontrollavgiften och hänvisade min överklagan till att det var otydliga markeringar på området som gjorde det svårt att förstå vad som gällde för den platsen jag stod parkerad på. Parkeringsbolaget accepterade inte min överklagan med motiveringen att det har medfört dem merkostnader att åka ut till parkeringen och administrera mig en kontrollavgift. De gjorde detta för att en hyresgäst på parkeringsplatsen bredvid hade ringt och klagat till parkeringsbolaget. Nu har de gett mig 15 dagar att betala kontrollavgiften annars går ärendet till tingsrätten. Min fråga till er är hur stor chans har jag i tingsrätten? Och vad händer ifall jag förlorar?
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Rättegångskostnader
Vad gäller dina chanser att vinna rättegången är det svårt för mig att säga någonting. Om det du säger stämmer, d.v.s. att du har parkerat på en plats där det är skyltat för besökare, så ser jag inte hur parkeringsbolaget skulle kunna påstå att du har parkerat fel. Men eftersom jag inte har sett skyltarna själv kan jag inte uttala mig mer konkret än så. Jag kan däremot säga någonting om rättegångskostnaderna.
Regler om rättegångskostnader finns i rättegångsbalken. Huvudregeln är att den som förlorar betalar motpartens rättegångskostnader. Jag utgår dock från att parkeringsboten inte är högre än 23 250 kr. Är den det gäller vanliga rättegångskostnadsregler, men är den under så tillämpas de särskilda reglerna för s.k. "småmål". I småmål så begränsas den förlorande partens ersättningsskyldighet till:
De sista två punkterna lär inte aktualiseras i er process. Du kommer alltså maximalt att behöva betala 1 380 kr (p 1) + 900 kr (p 2) + eventuella resekostnader. Sammanlagt talar vi alltså om drygt 2 500 kr. Det kan dock vara så att du, även om du förlorar, slipper att betala ens dessa 2 500 kr. Varje parts kostnader måste nämligen ha "skäligen behövts för att ta tillvara partens rätt". Domstolen kan därför komma fram till ett lägre belopp. Men 2 280 kr + resekostnader är alltså maxbeloppet du lär komma att behöva betala.
Om du har ytterligare funderingar, kring detta eller något annat, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Med vänlig hälsning,
Helmer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.