Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Krav på faderskapsutredning

Hej juridik till alla! Har några frågor och lite funderingar som jag hoppas på att ni skulle kunna hjälpa mig med. Det är såhär. Jag har en bekant som undrar om jag skulle vilja ställa upp på att göra henne gravid. Vi kommer aldrig att ha en kärleksrelation och jag är inte redo för faderskap. Hon har parallellt med försöken med mig, inlett en process med en myndighet om att få insemination. Jag tycker såklart att det är bättre att hon blir gravid med någon hon känner än någon okänd, "ansiktslös" donator och jag tycker att det är en väldigt fin sak att ställa upp på. Men jag vill som sagt förbli okänd för barnet och myndigheterna... Tjejen säger att hon inte kommer att ange mig som fader. Någon sa till mig att man kan skriva ett slags avtal, hon, jag och en jurist, om att hon inte kommer uppge mig? Men antar att myndigheterna står över ett sådant avtal? Och sen undrar jag, om man en gång har uppgett "fader okänd" i en utredning om faderskap, kan det närsomhelst framöver ändras om hon kontaktar myndigheterna och anger mig som fader? Och jag kan då tvingas att göra ett blodstest? Hoppas att ni har haft en trevlig helg!

Rådgivarens svar

2019-10-22

Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.

Krav på faderskapsutredning
Socialnämnden är, fram till barnets 18-årsdag, skyldig att försöka utreda vem som är far till barnet och se till att faderskapet fastställs (2 kap. 1 § föräldrabalken). Vid utredningen ska socialnämnden inhämta upplysningar från barnets mamma samt från andra personer som möjligen kan lämna viktiga uppgifter gällande faderskapet (2 kap. 4 § föräldrabalken). Socialnämnden ska verka för att blodprov tas på barnets mamma, barnet själv samt den potentiella fadern (2 kap. 6 § föräldrabalken). Socialnämnden kan dock inte tvinga en person att ta blodprov. Om någon vägrar att medverka i undersökningen måste talan väckas vid domstol om faderskapets fastställande. Domstolen kan då, även om ena parten vägrar, framtvinga genomförande av blodprov (lagen (1958:642) om blodundersökning m.m. vid utredning av faderskap).

När socialnämnden får lägga ner utredningen om faderskap
Socialnämnden får lägga ner en påbörjad utredning om faderskapet, om
- det visar sig omöjligt att få de upplysningar som behövs för bedömning av faderskapet
- det verkar vara meningslöst att försöka få faderskapet fastställt av domstol
- det har lämnats ett samtycke av barnets mamma eller en särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 4 kap. 8 § föräldrabalken till adoption av barnet
- det av särskilda skäl finns anledning att anta att en fortsatt utredning eller en rättegång skulle vara till men för barnet eller utsätta modern för påfrestningar som innebär fara för hennes psykiska hälsa (2 kap. 7 § föräldrabalken).

Din situation
Fram till dess att barnet fyller 18 år, har socialnämnden en skyldighet att försöka utreda vem fadern till barnet är. Endast under någon av de angivna omständigheterna ovan kan socialnämnden lägga ner utredningen. Socialnämnden kan däremot inte tvinga dig att ta blodprov, dock kan de väcka talan i domstol. Domstolen kan då i sin tur framtvinga ett genomförande av blodprov.

Något som är värt att nämna är att om barnets mamma vägrar delta i utredningen utan giltiga skäl, så förlorar hon sin rätt till underhållsstöd från Försäkringskassan om faderskapet senare fastställs (18 kap. 8 § socialförsäkringsbalken). Det gäller exempelvis om hon vägrar uppge vilka personer som kan tänkas vara pappa till barnet.

Reglerna i föräldrabalken är tvingande och går alltså inte att avtala bort. Därmed kan du inte avtala bort ditt faderskap mellan dig och barnets mamma. Det enda sättet att frånsäga sig ett föräldraskap är om en annan person adopterar barnet. Ett barn får adopteras endast om det är lämpligt. Vid bedömningen av om en adoption är lämplig ska barnets behov av adoption och sökandens lämplighet att adoptera särskilt beaktas (4 kap. 2 § föräldrabalken).

Rekommendation
Jag råder er att ta kontakt med en jurist som kan hjälpa er vidare i ärendet. Familjens Jurist är Sveriges ledande juristbyrå inom familjejuridik och har kontor runt om i landet, läs mer om det här.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.