Jag är svensk medborgare och har en rysk fru, vi har även en son på 3 månader. Vi bor i Sverige och vår son är född här. Min fru har permanent uppehållstillstånd i Italien efter 10 år av studier och arbete men det har vi fått till svar att det är odugligt i vår situation. Vi söker nu ett permanent uppehållstillstånd i Sverige för henne. Vi har skickat in en ansökan 27/1 och det beräknas ta upp till 18 mån innan beslut tas i ärendet och därmed kommer hon ej kunna folkbokföras, försäkras, få föräldrapenning mm. Är detta något som går att få gjort snabbare eftersom att vi är gifta och har barn? Ett annat problem vi står inför är att vår son ännu inte blivit svensk medborgare och därmed inte fått sitt personnummer. Detta då vi gifte oss efter hans födsel. Detta innebär att han är en statslös nyfödd med svensk far och rysk mor. Utan personnummer så finns han inte och jag kan inte få den föräldrapenning jag är berättigad till, genom att vara skattebetalare. Går denna ersättning att kräva retroaktivt till fullo för alla dagar jag ej jobbat, och om inte, vem skall vara juridiskt skyldig att ersätta mig för förlorad inkomst? Tack på förhand och för tjänsten ni erbjuder.
Hej, stort tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen. Jag tolkar din fråga som tudelad. Dels vill du veta om det går att snabba på Migrationsverkets process, dels vill du ta reda på om föräldrapenningen går att kräva retroaktivt.
Migrationsverket och handläggningstiden
Migrationsverket är en myndighet och måste därför förhålla sig till förvaltningslagen. Av förvaltningslagens 12 § framgår att om ett ärende som inletts av en enskild part inte har avgjorts inom sex månader, får parten skriftligen begära att myndigheten ska avgöra ärendet. Myndigheten ska då inom fyra veckor antingen avgöra ärendet eller i ett särskilt beslut avslå begäran om att avgöra ärendet.
När sex månader har gått (27/7) kan ni alltså begära att er ansökan ska avgöras. Detta gör ni lättast genom att maila Migrationsverket. Om Migrationsverket avslår er begäran måste de motivera varför de anser att de inte kan avgöra ärendet vid den tidpunkten.
Jag vet tyvärr inte hur Migrationsverkets handläggningsrutiner ser ut. Men Migrationsverket har en serviceskyldighet vilket innebär att om ni kontaktar dem borde de kunna svara på i vilken ordning de handlägger sina ärenden, om det går att påverka samt hur långt de har kommit i ert fall.
Föräldrapenning retroaktivt
Jag förstår din fråga som att du är registrerad som förälder till ert barn.
Regler kring föräldrapenning regleras i bland annat socialförsäkringsbalken (SFB) 11 kap. SFB 11:8 stadgar att en förälder har rätt till föräldrapennings-förmåner endast för vård av barn som är bosatt i Sverige. I SFB 5:2 definieras bosatt i Sverige som att man har sin egentliga hemvist i Sverige. Det brukar förstås som där man sover. Din son borde därför förstås som bosatt i Sverige och du borde därför ha rätt till föräldrapenning. Föräldrapenningen är på så sätt inte beroende av din sons medborgarskap.
Av SFB 11:12 framgår att föräldrapenning inte får lämnas för tid innan anmälan gjorts till Försäkringskassan, om det inte funnits hinder för en sådan anmälan eller om det finns särskilda skäl för att föräldrapenningen ändå bör lämnas.
Sammanfattning och handlingsplan
Om ni inte har fått ett beslut efter sex månader hos Migrationsverket kan ni begära att de ska ta ett beslut. Då har de fyra veckor på sig att antingen avgöra ert ärende eller avslå begäran. Innan dess är det också möjligt att kontakta Migrationsverket och fråga i vilken ordning ärenden handläggs och hur lång tid de tror att det kan ta.
Rörande föräldrapenningen är huvudregeln att man inte kan få den retroaktivt. Försäkringskassan måste dock göra en utredning i varje enskilt fall och om det finns särskilda skäl kan man få det retroaktivt. Det är inte omöjligt att er situation skulle falla under undantaget. För att i största mån undvika detta borde du dock anmäla din föräldraledighet snarast till Försäkringskassan.
Baserat på de uppgifter du lämnar i frågan anser jag att det låter märkligt att barnet inte har fått något personnummer (eller liknande nummer). Alla barn som föds i Sverige ska anmälas till Skatteverket och om du är vårdnadshavare och folkbokförd i Sverige ska barnet få ett personnummer.
Personnummer och folkbokföring ansvarar Skatteverket för. Jag skulle därför rekommendera att du uppsöker ett servicekontor för att dels reda ut varför ert barn inte har fått ett personnummer samt hur du ska anmäla föräldrapenningen till Försäkringskassan. På servicekontor kan man få hjälp med ärenden som berör både Försäkringskassan och Skatteverket (samt Pensionsmyndigheten, även om jag inte tror att det blir aktuellt i ditt fall) samtidigt.
Hoppas jag har lyckats besvara din fråga! Om ni vill ha ytterligare juridisk rådgivning rörande detta är ni varmt välkomna att kontakta våra kunniga jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.