Om en statlig myndighet anställer en person kan de posta att tjänsten är ”tillsatt” om anställningsavtalet inte ännu är påskrivet? Är det bara den anställande chefen som skriver under avtalet -måste inte även den som anställts signera?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vilka regler som kan bli aktuella för din situation och jag kommer sedan att avsluta med en sammanfattning. Den reglering som blir aktuell för din fråga finns i lagen om anställningsskydd (LAS).
Formkrav anställningsavtal
I svensk rätt finns det inga formkrav för ett anställningsavtal. Följden av detta är att det inte finns några krav på att ett anställningsavtal ska vara skriftligt för att vara giltigt. Det är därmed möjligt att avtala om en anställning muntligen. Ett skriftligt avtal underlättar dock ur bevissynpunkt eftersom det finns nedskrivet vad ni kommit överens om inom ramen för anställningen.
Det är dock reglerat i lag att arbetsgivaren självmant ska lämna skriftlig information till arbetstagaren inom en månad från att denne börjat arbeta i form av ett anställningsbevis vilket utgör ett bevis på anställningen. På detta bevis ska alla de uppgifter som är av väsentlig betydelse för anställningsavtalet eller anställningsförhållandet framgå. Exempel på uppgifter som denna information ska omfatta är arbetsgivarens och arbetstagarens namn och adress, anställningens tillträdesdag, en kort beskrivning av arbetstagarens arbetsuppgifter samt om anställningen gäller tills vidare eller för en begränsad tid (6 c § LAS).
Sammanfattning och rekommendation
Svaret på din fråga är alltså att det inte finns några formkrav som anger hur ett anställningsavtal ska se ut för att vara giltigt. Detta innebär även att det inte finns någon reglering som säger att både den anställande chefen och den som anställs måste signera ett skriftligt avtal för att det ska finnas en juridiskt bindande överenskommelse.
Gällande att det var fråga om en anställning på statlig myndighet skriver en arbetstagare oftast inte på ett anställningsavtal i dessa fall. Arbetsgivare och arbetstagare kommer först överens om en anställning och i nästa steg ska arbetsgivaren upprätta ett anställningsbeslut innehållande villkoren för anställningen. Anställningsbeslutet är oftast även ditt anställningsbevis och det är därför arbetstagare ofta inte skriver på ett avtal när det handlar om en tjänst inom staten.
Jag hoppas du känner att du fått svar på din fråga! Du är välkommen att återkomma med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister hos Familjens Jurist om du har ytterligare funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.