Hej! Kan Migrationsverket tvinga mig att visa pass för mitt nyfödda barn för att få tillfälligt Uppehållstillstånd?! Alla familjemedlemmar har permanent uppehållstillstånd och ansökan grundade sig i familjeanknytning. Jag har inte möjlighet att skaffa pass för mitt barn på grund av att jag har asyl och är skyddsbehövande och därmed inte kan kontakta myndigheterna i hemlandet.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Eftersom din fråga rör migrationsrätt kommer jag att redogöra för reglerna i Utlänningslagen (UtlL). Som jag förstår frågan har du redan tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige på grund av att du är flykting/alternativt skyddsbehövande och nu ska du ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige till ditt nyfödda barn.
Krav på pass
Huvudregeln är att alla utlänningar som reser in i Sverige ska ha pass (UtlL 2:1). Detta gäller även utlänningar som söker tillfälligt uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning.
Om det är så att utlänningen inte har någon handling som gäller som pass och inte heller har möjlighet att skaffa en sådan, kan Migrationsverket utfärda ett så kallat främlingspass till hen (UtlL 2:1a). Det är möjligt om du tex ska ansöka om uppehållstillstånd för att flytta till en familjemedlem i Sverige eller att ett barn föds i Sverige till föräldrar som inte är svenska medborgare. Det krävs då att utlänningen inte har möjlighet att få ett hemlandspass eftersom hen tex är flykting eller alternativt skyddsbehövande på grund av skyddsskäl med koppling till myndigheterna i hemlandet.
Rekommendation
Det ovan angivna innebär för dig att barnet behöver ett pass men att du kan ansöka om främlingspass för ditt barn om ditt barn har skyddsskäl relaterade till hemlandets myndigheter. Du kan läsa mer om hur du ansöker här. Det ska alltså göras via Migrationsverket.
Jag hoppas att detta var svar på din fråga och annars får du gärna återkomma med en ny!
Med vänlig hälsning, Hanna
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.