Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Min sambo har blivit nekad uppehållstillstånd, kan han få stanna på grund av anknytning till mig istället?

Jag har varit sambo med en asylsökande i 2 år som blivit nekad uppehållstillstånd. Jag har fast jobb, hög lön och bostad av tillräcklig storlek som jag äger. Min fråga är då om det är möjligt att han stannar i Sverige under anknytnings perioden eftersom min dotter från ett annat äktenskap är väldigt fast vid han och bott med han länge. Hon kommer må väldigt dåligt om han tvingas lämna Sverige. Vi ska registrera giftermål i skatteverket och vigsel också för det ska vara rätt. Han är dessutom orolig att åka tillbaka till hemlandet för han är hotad och kommet mördas detta i sin tur har lett till att han inte sover på nätterna, tänker ständigt, stressad och deprimerad över tanken att behöva lämna min dotter, mig och återvända och riskeras för mord.

Rådgivarens svar

2021-12-17

Hej och tack för att ni vänder er till Fråga Juristen mer er fråga! Det är flera delar som aktualiseras i frågan och jag ska försöka redogöra vad som gäller generellt i dessa frågor och avslutningsvis gå igenom er situation närmare. Den lag som aktualiseras i dessa frågor är utlänningslagen.

Uppehållstillstånd på grund av anknytning

Som huvudregel ska uppehållstillstånd på grund av anknytning beviljas innan inresa till Sverige (5 kap. 18 §). Det finns några undantag, exempelvis om man befinner dig i Sverige med ett giltigt uppehållstillstånd så kan man ansöka om ett nytt uppehållstillstånd på grund av anknytning. Vid så kallad stark anknytning, t.ex. om man har eller väntar barn kan det vissa fall innebära att man inte behöver lämna Sverige vid ansökan. Mer information om detta finns hos Migrationsverket. För att beviljas uppehållstillstånd på grund av anknytning (5 kap. 3-3 b §§) krävs det att anknytningspersonen kan försörja sig själv, barn och personen som ansöker om uppehållstillstånd. Det ställs även krav på bostadens storlek.

Däremot är det så att om en person har ansökt om asyl och har blivit nekad uppehållstillstånd av Migrationsverket och väljer att överklaga beslutet till migrationsdomstolen så kan man även anföra anknytning som grund för uppehållstillstånd. Talan avser, som det kallas, fortfarande samma sak. Det bekräftades av Migrationsöverdomstolen år 2007. Har beslutet vunnit laga kraft är det dock bestämmelserna som redogörs för nedan om verkställighetshinder som gäller (5 kap. 18 §).

Nekat uppehållstillstånd

Ett avslagsbeslut är ofta förenat med ett avvisnings- eller utvisningsbeslut. Det får dock som huvudregel inte verkställas förrän beslutet har vunnit laga kraft (12 kap. 8 a §). Att beslutet har vunnit laga kraft innebär att tiden för att överklaga har gått ut, att man har nöjdförklarat sig eller att man har överklagat beslutet så långt det går, det vill säga till högsta instans. Har beslutet överklagats till domstol får utvisning eller avvisning inte verkställas förrän frågan har prövats och domen i sin tur har vunnit laga kraft. Överklagandetiden hos Migrationsverket och domstolen är normalt tre veckor. Har man fått ett avslagsbeslut och det har vunnit laga kraft så är Migrationsverket begränsat i vad de kan göra och endast verkställighetshinder kan prövas.

Verkställighetshinder

Verkställighetshinder innebär att det finns hinder att utvisa eller avvisa en person. Avvisning eller utvisning får aldrig verkställas till ett land där det finns skälig anledning att anta att (12 kap 1-2 §§) :

-      Det finns en fara att straffas med döden, utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig behandling,

-      Personen riskerar att utsättas för förföljelse,

-      Eller att personen från landet den ska utvisas till sänds vidare till ett land där risken finns.

Ovanstående hinder är alltid absoluta, man får aldrig återsända någon när det finns skälig anledning att anta att det finns en sådan risk. Beviskravet skälig anledning att anta innebär att beviskravet får inte sättas allt för högt.


Migrationsverket har möjlighet att bevilja uppehållstillstånd vid verkställighetshinder. Det är fallet om det framkommer nya omständigheter (12 kap. 18 §):

-      Det finns hinder enligt vad som anges ovan (12 kap. 1-3 §§),

-      Mottagarlandet kommer inte ta emot personen,

-      Det finns medicinska hinder eller någon annan särskild anledning.

Vad som kan innebära annan särskild anledning kan exempelvis vara att ett barns vårdnadshavare som skulle ta emot barnet i hemlandet har avlidit.


Om det inte finns skäl till uppehållstillstånd enligt 12 kap. 18 § så ska Migrationsverket pröva frågan om uppehållstillstånd igen om den sökande anför nya omständigheter som har med den sökandes skyddsskäl att göra (12 kap. 19 §). Omständigheterna ska vara:

-      Ett bestående hinder (enligt 12 kap. 1-3 §§)

-      Hindret har inte kunnat åberopas tidigare eller att personen har giltig ursäkt att inte ha åberopat hindret tidigare.

Det måste alltså vara nya omständigheter som inte har legat till grund för den tidigare prövningen som ledde till avslag. Giltig ursäkt kan innebära att man inte har vågat berätta om alla omständigheter vid prövningen.


Offentligt biträde

När man ansöker om uppehållstillstånd på grund av skyddsskäl har man som huvudregel rätt till ett offentligt biträde (18 kap. 1 §). Rätten sträcker sig tills beslutet har vunnit laga kraft. Vid verkställighetshinder har man inte samma rätt till ett offentligt biträde, men man kan ändå be Migrationsverket att förordna ett offentligt biträde. Men det är Migrationsverket som avgör. Störst möjlighet till ett offentligt biträde i dessa fall finns om det handlar om skyddsskäl.

Er situation

Jag vet inte om ni har överklagat beslutet till migrationsdomstolen eller om beslutet har vunnit laga kraft. Jag hoppas och utgår ifrån att din sambo har eller har haft ett offentligt biträde som har hjälpt honom. Finns fortfarande möjligheten att överklaga beslutet är det viktigt att han även anför grunden anknytning till domstolen. Har beslutet vunnit laga kraft och är förenat med ett utvisningsbeslut så kan inte Migrationsverket pröva en ny ansökan om anknytning från Sverige utan endast om det finns verkställighetshinder. Det blir då dessvärre svårare.

Om beslutet har vunnit laga kraft och ni vill ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning behöver din sambo återvända till sitt hemland och ansöka därifrån. Jag uppfattar din fråga som att ett återvändande inte är aktuellt och att det kan föreligga verkställighetshinder då du beskriver att din sambo har en hotbild mot sig och är rädd för att bli mördad. Ni kan då åberopa verkställighetshinder p.g.a. riskerna och faran för din sambo. Ni kan även hänvisa till verkställighetshinder p.g.a. anknytning till dig och ditt barn. Det är dock endast något som beviljas i undantagsfall och din sambos anknytning till din dotter kommer troligtvis inte bedömas som en stark anknytning, då det inte är hans barn.

Rekommendation

Jag vet som sagt inte var ni står i processen, men det offentliga biträdet ska finnas med tills ett avvisnings- eller utvisningsbeslut har vunnit laga kraft. Har beslutet inte gjort det rekommenderar jag er att överklaga Migrationsverkets beslut snarast. Har beslutet vunnit laga kraft bör ni kontakta Migrationsverket och ange att det föreligger verkställighetshinder, det framgår på deras hemsida vilken information som ni behöver uppge.

Jag förstår att alla bestämmelser kan uppfattas som förvirrande, men Migrationsverket är en myndighet har en skyldighet att svara vid frågor och funderingar.

Skulle ni önska vidare rådgivning i frågan kan ni boka tid hos någon av Familjens Jurists kunniga jurister. Ni kan läsa mer om asyl och migration hos Familjens Jurist.

Jag önskar er lycka till och hoppas att ni fick vägledning i er fråga!

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.