Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

När får förskolan göra en anmälan till socialtjänsten?

Jag kom till min dotters förskola med ett blåmärke under mitt öga och svullen på kinden . Ingen av fröknarna frågade mig om vad som hänt det går några dagar och jag får ett samtal från social tjänsten då har en fröken gjort en oros anmälda utan några grunder bara ett antagande om att våld förekommer hemma . Min anledning var att jag ramlat och slagit mig . Min fråga till er är hade fröken rätt att göra denna anmälan utan några grunder utan att veta bakgrunden. För anledning till att dom kontaktar sociala är ju om ett barn är i fara. Då min dotter som är 4 inte yttrat sig om något typ av våld eller oror hur har då förskolan rätten att dra sina egna slutsatser

Rådgivarens svar

2021-09-20

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer börja med att gå igenom reglerna som är relevanta för din fråga för att sedan besvara den.

Förskolors plikt att göra orosanmälan

Personal som arbetar inom vissa yrkesgrupper, däribland förskola, är skyldiga att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa (14 kap. 1 § socialtjänstlagen, SoL). Det finns inga specifika exempel på i vilka situationer ett barn "far illa" eller hur stark misstanken om detta ska vara för att anmälan ska göras. Bedömningen varierar utifrån barnets ålder och förhållandena i övrigt. Anmälaren behöver inte sätta sig in i om socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd utan kan anmäla om hen utifrån sina egna iakttagelser och sin egen bedömning utgår från att barnet far illa eller misstänks fara illa. 

Görs en orosanmälan till socialnämnden ska socialnämnden utan dröjsmål inleda utredning om vad som inkommit genom anmälan (11 kap. 1 § SoL). Utredningen ska bedrivas så att inte någon onödigt utsätts för skada eller olägenhet. Utredningen ska inte göras mer omfattande än vad som är motiverat av omständigheterna i ärendet (11 kap. 2 § SoL). Den som orosanmälan riktar sig emot ses som part i målet och ska därmed ha rätt att ta del av allt material som tillförs ärendet (11 kap. 8 § SoL och 10 § förvaltningslagen), med viss eventuell begränsning för sekretess. Socialnämnden ska även innan den fattar ett beslut i ett ärende underrätta parten om allt material som är av betydelse för beslutet så att parten får möjlighet att yttra sig över materialet (11 kap. 8 § SoL25 § förvaltningslagen). 

Din situation

Du skriver att personalen inte vet bakgrunden till dina skador, och därför ifrågasätter du riktigheten i att de har anmält till socialtjänsten. Som jag har beskrivit precis här ovan så är det inte personalens uppgift att undersöka bakgrunden närmare. De ha en skyldighet att anmäla till socialtjänsten om de är oroliga för att ett barn far illa. Denna anmälningsskyldighet är också omedelbar, så personalen ska inte vänta med en anmälan om de har sådana orostankar.

Med andra ord så behöver det inte vara fråga om att förskolepersonalen har dragit några slutsatser, utan det kan helt enkelt vara så att de blev oroliga när de såg dina skador och uppfyllde därför sin anmälningsskyldighet. Personalen hade alltså rätt att göra en sådan anmälan.

Hoppas du fick svar på dina frågor. Om du behöver vidare hjälp i den här frågan är du välkommen att boka en tid med en jurist, på Familjens Jurist finns flera duktiga jurister med erfarenhet av frågor avseende inom barn och relationer. Du är självklart också välkommen att återkomma med en ny fråga här på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.