Jag är 15 år gammal och har blivit kallad som vittne i en rättegång. Jag lider av autism, adhd, ångest och depression. Jag var under händelsen när det inträffade väldigt påverkad och hade en psykos, vilket jag fortfarande hade när de höll förhör med mig. (Jag kan på olika sätt bevisa att det här stämmer, bl.a urinprov från polisen och personal från mitt behandlingshem som kan intyga). Jag minns ej vad som hände under tiden det här inträffade och jag har inte heller något minne utav vad jag sagt i mitt förhör överhuvudtaget. Jag är också väldigt psykiskt instabil och mår otroligt dåligt över det här. Måste jag vittna trots mina diagnoser? Och kommer det jag sagt i mitt förhör tas upp under rättegången även beroende på vilket skick jag var i?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Allmän vittnesplikt
I Sverige har vi allmän vittnesplikt (rättegångsbalken 36 kap 1 §). Denna plikt innebär att man inte kan vägra vittna om åklagaren, den misstänkte eller dennes försvar tycker att det behövs. Vissa personer är dock undantagna från den allmänna vittnesplikten, bland annat makar och släktingar till part i målet (rättegångsbalken 36 kap 3 §). Även personer under 15 år eller personer med en psykisk störning är undantagna från vittnesplikten (rättegångsbalken 36 kap 4 §). Tyvärr är diagnos, depression eller ångest inte en sådan omständighet som undantar skyldigheten att vittna.
Kommer ditt förhör tas upp i rättegången?
Jag kan tyvärr inte svara på om ditt förhör kommer tas upp under rättegången. Det beror på om någon utav parterna anser att det är nödvändigt. Ditt skick under förhöret spelar tyvärr ingen roll.
Vad kan man göra om man är nervös inför att vittna?
Jag förstår om du känner obehag inför rättegången och jag vill därför tipsa dig om att vända dig till vittnesstöden vid den domstol som rättegången ska hållas vid. Ring till domstolen och fråga hur du kommer i kontakt med vittnesstöden. Jag rekommenderar dig även att läsa mer om hur det är att vittna på polisens hemsida och domstolsverkets hemsida. Ibland kan det kännas tryggt bara att veta hur en rättegång går till.
Jag önskar dig stort lycka till och hoppas du känner att du fick svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.