Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

När har man som EU-medborgare uppehållsrätt i Sverige?

Jag kom till Sverige för nästan 5 år och fick då arbetstillstånd som är giltigt t.o.m. 2021 eftersom jag hade ett pass som kommer från tredje land. Nu har jag blivit EU-medborgare, men inte svensk medborgare, och min fråga är ska jag ansöka om uppehållsrätt eller räcker det att jag bor i Sverige i 5 år?

Rådgivarens svar

2020-06-29

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Uppehållsrätt för EU-medborgare

Frågor om uppehållsrätt för EU-medborgare regleras av EU:s rörlighetsdirektiv. Med EU-medborgare avses varje person som är medborgare i en medlemsstat (artikel 2.1). En EU-medborgare har rätt att vistas i en annan medlemsstat längre än 3 månader bl a om den berörda personen uppfyller något av följande:

  • EU-medborgaren är anställd eller egenföretagare i den mottagande medlemsstaten (artikel 7.1.a)
  • EU-medborgaren är familjemedlem som följer med eller ansluter sig till en EU-medborgare som är anställd eller egenföretagare i den mottagande medlemsstaten (artikel 7.1.d)

Om du som EU-medborgare uppfyller något av de ovan listade kraven har du uppehållsrätt inom hela EU. För att få bo och arbeta i Sverige behöver du därför inte ansöka om uppehållstillstånd i Sverige. Detta betyder att det generellt sett är enklare för EU-medborgare än icke EU-medborgare att flytta till Sverige.

Sammanfattning

Jag förstår inte riktigt din fråga, men eftersom du numera är EU-medborgare och dessutom (vad jag förstår) arbetar i Sverige så kan du ansöka om uppehållsrätt i Sverige (läs mer om det här på Migrationsverkets hemsida). Du behöver alltså inte längre uppehållstillstånd för att få stanna i Sverige.

Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.