Min flickvän, som bor i Filippinerna, ansökte om uppehållstillstånd för att flytta till mig i Sverige. Ansökan registrerades 30/8-2019. Vi har mailat Migrationsverket ett par gånger, men har varje gång fått som svar att ingen har börjat titta på detta ärende ännu. Jag läste att om det har gått mer än 6 månader så kan man skicka in en blankett om begäran att avgöra ett ärende (det har gått lite mer än 8 månader nu). Jag har några frågor om detta och skulle uppskatta om ni har tid att svara.
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
När kan man skicka in en begäran om att Migrationsverket ska avgöra mitt ärende?
En person kan skriftligen begära att en myndighet (t ex Migrationsverket) ska avgöra ett ärende som inte har inletts inom sex månader från det datum då personen ansökte om ärendet (förvaltningslagen 12 § första stycket). Detta betyder att det är en förutsättning att ärendet inte ha påbörjats för att man överhuvudtaget ska kunna skicka in en begäran om att Migrationsverket ska avgöra ärendet.
En begäran om att Migrationsverket ska avgöra ett ärende innebär att Migrationsverket inom fyra veckor från den dag då begäran kom in antingen ska avgöra ärendet eller i ett särskilt beslut avslå begäran (förvaltningslagen 12 § första stycket). Det är alltså ingen garanti att ens ärende kommer avgöras bara för att man skickar in en begäran om att Migrationsverket ska avgöra ärendet.
Frågor om ifyllande av blanketten
Vem ska anges som medsökande på blanketten?
Med medsökande avses den som tillsammans med personen som söker uppehållstillstånd också ansöker om uppehållstillstånd, t ex barn. Du ska alltså inte fylla i ditt namn i denna ruta.
Adressen dit beslutet ska skickas
Ja, det går bra att ange din adress istället för din flickväns adress.
Avslutning
Jag hoppas det var svar på dina frågor. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.