Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Nollad SGI- vad innebär att en inkomst kan antas vara i minst sex månader i följd?

Min fru fick sin SGI nollad. Hon hade en tidigare SGI baserad på arbete. Motiveringen är att hon inte uppfyller kraven för ny SGI då hon inte har arbetat minst 6 månader. Hon fick i november en timanställning, hon jobbade därefter fram till början av februari då hon blev sjukskriven. Hon fick ett större antal erbjudanden om arbete samtliga månader. Hade hon inte blivit sjuk så hade hon garanterat arbetat i hög omfattning. Jag har argumenterat för att det finns anledning att anta att arbetet kan antas vara under minst 6 månader i följd. Försäkringskassan har dock, tagit ett omprövningsbeslut med fortsatt nollad SGI. Jag hade gärna fått er syn på hur man ska tolka skrivningen i 25 kap. 2 och 3 §§ socialförsäkringsbalken.

Rådgivarens svar

2021-08-20

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Jag kommer inledningsvis redogöra för SGI och hur prövningen går till. Avslutningsvis kommer jag att gå igenom din fråga och ge min rekommendation hur ni kan gå vidare. Även om hela din fråga inte står publicerad så har jag tagit den i beaktande. SGI behandlas i socialförsäkringsbalken.

Sjukpenninggrundande inkomst (SGI)

SGI står för sjukpenninggrundande inkomst och är något som försäkringskassan använder sig av när man är sjukskriven, föräldraledig eller har graviditetspenning. SGI ligger till grund för hur mycket man kan få betalt från Försäkringskassan. Grunden i uträkningen är ens inkomst. För att vara berättigad ersättning så ska man vara försäkrad för arbetsbaserade förmåner, vilket innebär exempelvis att man ska arbeta i Sverige (6 kap. 6 §). Det är viktigt att skydda sin SGI så att den inte ”nollställs”. Det gör man exempelvis genom att vara inskriven hos arbetsförmedlingen när man är arbetslös eller ta ut fem föräldradagar i veckan som föräldraledig efter ens barn fyllt ett år (26 kap. 13 §). Ens SGI kan vara skyddad upp till tre månader om man avbryter sitt arbete (26 kap. 18 §).

Uträkning och varaktighetskravet

För att beräkna en persons SGI ska man i första hand göra en framåtsyftande bedömning, vilken inkomst personen skulle ha haft om den inte behövde ersättning från försäkringskassan (25 kap. 2 §). Kan man anta att inkomsterna skulle ha varat sex månader i följd så ska man göra en beräkning av årsinkomsten (25 kap. 3 §). Det är personens avsikt och anknytning till arbetsmarknaden som ska vara det viktiga, en anställning behöver inte i alla fall uppgå till sex månader. Kan inte inkomsterna antas vara under minst sex månader, men är årligen återkommande genom t.ex. säsongsarbete så kan det ligga till grund för en beräkning av SGI. Det är inkomsterna och inte arbetet som ska vara varaktiga. Det ställs inga krav på arbetets omfattning eller längd.

Försäkringskassan har ett rättsligt ställningstagande gällande varaktighetskravet och SGI som går att läsa här. Ett rättsligt ställningstagande är vägledande för hur handläggarna på Försäkringskassan ska hantera en viss fråga.

Om man inte är nöjd med Försäkringskassans beslut?

I första hand ska man begära omprövning av beslutet hos Försäkringskassan (113 kap. 7 §). Om omprövningen går en emot så kan man överklaga beslutet till förvaltningsrätten (113 kap. 10 §). Det ska stå på beslutet från Försäkringskassan hur man ska gå tillväga. Viktigt att tänka på är:

·     Överklaga inom angiven tid. Hos Försäkringskassan är det två (2) månader som gäller för omprövning och överklagande (113 kap. 19 - 20 §§).

·     Vid omprövning av beslut ska en blankett hos Försäkringskassan fyllas i.

·     En överklagan ska vara skriftlig. Man ska ange vilket beslut det gäller och hur man önskar det ändrat. Personuppgifter måste också finnas med. Ett överklagande skickas till Försäkringskassan.

Din situation

Som jag har förstått din fråga så skrev din fru ut sig från arbetsförmedlingen när hon hade en anställning och blev sedan sjukskriven. Hon har inte varit arbetslös utan stått till arbetsmarknadens förfogande. Under de förutsättningar som har framkommit tycker jag det låter konstigt att hennes SGI inte ansågs vara skyddad.

Gällande hennes anställning och varaktighetskravet så krävs det inte att anställningen har en viss omfattning utan att man har ett arbete som huvudregel kan antas vara minst sex månader i följd. Din fru hade tillträtt sin tjänst och om hennes anställningskontrakt sträckte sig sex månader framåt så bör hon uppfylla varaktighetskravet. Hon har även haft en arbetsmarknadsanknytning och inte varit utan sysselsättning under lång tid vilket kan tala till hennes fördel. Jag kan dock inte ge ett säkert svar då jag inte känner till alla omständigheter och om det är andra faktorer som Försäkringskassan har tagit hänsyn till i sin bedömning.

Rekommendation

Jag rekommenderar er att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Både delen där din fru fick sin tidigare SGI nollad då den inte bedömdes som skyddad samt frågan om en ny prövning av SGI. Det är viktigt att ni överklagar beslutet inom angiven tid. Skulle ni önska vidare hjälp i frågan så kan ni boka tid hos någon av våra erfarna jurister på Familjens Jurist, de kan bistå med rådgivning och hjälpa till med ett överklagande. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga och önskar er lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.