Hej, min man har nyligen fått avslag på vår anknytningssnsökan hos Migrationsverket, vi uppfyller alla krav så som försörjning och bostad. Dock så var det så att två personer fortfarande fanns folkbokförda på min adress (hyresgäst som ej flyttat på sina adress) och på så sätt räknades dem in och gjorde att vi enligt bostadskravet inte uppfyllde kravet. Nu har dessa personer flyttat på sin adress och i folkbokföringen är ja nu den enda som är folkbokförd på adressen. Vi har två veckor kvar på oss att överklaga. Vad säger ni om saken, om vi överklagar och lämnar in intyg på detta kan Migrationsverket ändra beslutet eller är det till Migrationsdomstolen som överklagan går till?Och ifall det går vidare till Migrationsdomstolen tar det långt tid innan man får respons? Vi vet att vi nu uppfyller alla krav och det som de gav oss avslag på grund av är nu rättat så vilket är bäst för oss i vårat fall att överklaga eller göra en ny ansökan på nytt? Vi tänker på tiden, och vill inte vänta i onödan så vad är bäst i vårat fall?
Hej och tack för att ni vänder er till Fråga Juristen med er fråga!
Reglerna som besvarar frågan hittar du i utlänningslagen (UtlL) och förvaltningslagen (FL).
Omprövning av Migrationsverkets beslut
Enligt 13:13 UtlL kan Migrationsverket ompröva ett beslut om det på grund av nya omständigheter visar sig att beslutet var oriktigt, så länge det inte är till nackdel för sökanden. Se även 38 och 39 §§ FL för en myndighets möjlighet och skyldighet att ändra ett beslut.
I ert fall skulle antagligen en sådan omprövning vara fördelaktig, men Migrationsverket kan bara ompröva beslutet så länge det inte har skickats vidare till en migrationsdomstol (när ni överklagar).
Omprövning ska som regel ske på myndighetens initiativ, men ni kan även begära att en omprövning görs. När ni begär omprövningen är det bra att ni uppmärksammar Migrationsverket på vilken omständighet det är som har ändrats sedan deras senaste bedömning.
En omprövning går snabbare än ett överklagande, eftersom det ska göras innan ett överklagande lämnas över till en migrationsdomstol.
Ni kan även fylla i ett överklagande och i det skriva att ni i första hand vill begära en omprövning.
För att få vidare hjälp i ärendet, och kanske för att upprätta ett överklagande, kan jag rekommendera er att boka tid hos en av våra jurister. Det kan ni göra via den här länken.
Jag hoppas att mitt svar har varit hjälpsamt. Om ni undrar över något i svaret kan du använda dig av kommentarsfunktionen. Undrar ni över något helt annat är ni varmt välkomna att skicka in en ny fråga.
Mvh
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.