I november förra året fick jag besked om att Försäkringskassan sänker min SGI. Tyvärr missade jag denna information, vilket innebar att jag godkände sänkningen. Jag har varit/är långtids sjukskriven och var medveten om att min ersättning från Försäkringskassan skulle komma att sänkas pga att jag varit sjukskriven mer än ett år. Nu i februari får jag ett samtal från min handläggare på Försäkringskassan att det har blivit fel, och jag har fått utbetalt ett för högt belopp per sjukdag. Detta medför att jag ska bli återbetalnings skyldig. Nu undrar jag om det är rätt och rimligt att jag ska behöva "straffas", betala tillbaka pengar som de har betalat ut? Det är ju dem som har sänkt min SGI och då borde det väl rimligen automatiskt justeras i deras system eller åtminstone signaleras att de har gjort en ändring. Jag har inte uppfattat att jag ska meddela Försäkringskassan om att Försäkringskassan har gjort ändringar. Kan där finnas någon möjlighet att vinna på att överklaga deras återbetalnings krav?
Hej, tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Reglerna om det skett en felaktig utbetalning finns i socialförsäkringsbalken (SFB). Jag kommer inleda mitt svar med att redogöra lite för dessa regler och vad Försäkringskassan i regel tar med i sin bedömning om du överklagar. Jag avslutar med att ge min rekommendation för hur du kan gå vidare.
Felaktig utbetalning
Om det skett en felaktig utbetalning spelar det i regel ingen roll om du har angett fel uppgifter eller om det är Försäkringskassan själva som gjort fel. Återbetalningsskyldig kan man bli ändå enligt 108 kap 2 § SFB. Försäkringskassan gör en egen bedömning om du ska bli återbetalningsskyldig av det felaktigt utbetalda beloppet eller inte.
Det finns dock möjlighet för Försäkringskassan att ta hänsyn till särskilda omständigheter så som att man varit väldigt sjuk eller inte har möjlighet att betala tillbaka (108 kap 11 § SFB).
Försäkringskassans bedömning
I en bedömning av överklagan av ett återbetalningskrav kommer Försäkringskassan ta hänsyn till vad du borde ha insett. Om du borde ha insett att det var för mycket pengar som utbetalades och du har blivit tillräckligt informerad om de ändrade förhållandena talar det emot att du skulle kunna komma undan återbetalningsskyldigheten.
Hur återbetalningsskyldigheten kan se ut
Om Försäkringskassan kommer fram till efter en prövning av din överklagan, eller om du inte överklagar, att du är återbetalningsskyldig ska du betala tillbaka den summan som Försäkringskassan begär. Om det rör sig om stora summor kan du vända dig till Försäkringskassan och se om ni tillsammans kan komma fram till en lösning för avbetalning eller att de drar ett visst belopp på dina kommande utbetalningar.
Sammanfattningsvis
För att summera så kommer du behöva betala om man anser att du borde ha förstått att betalningen du mottagit varit för stor. Du kan alltså prova att överklaga beslutet om du anser att du inte hade fått tillräcklig information eller att du inte reagerade på det belopp som utbetalades till dig. Om du ändå anses betalningsskyldig kan du vända dig till Försäkringskassan med en önskan om avbetalning om det rör sig om stora summor som är svåra för dig att betala på en gång.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.