Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Process i tvistemål

Jag har blivit stämd i Tingsrätten pga en bestridd faktura som jag inte betalade i samband med slutförandet av min vindsbyggnation. Anledningen var att företaget blev 6 veckor försenade och vi hade en vitesklausul där det stod att 2% av köpebeloppet skulle dras per påbörjad försenad vecka. Jag har svarat Tingsrätten att jag fortsätter att bestrida företagets stämning. Företaget har kallat två vittnet och vill påvisa att jag satt i system att inte betala. Min fråga är om vittnena kommer att kallas till första mötet i Tingsrätten. Borde jag också kalla vittnet till första mötet eller kan det vänta? Behöver jag ta kobtakt med en advokat redan nu (företaget verkar inte ha gjort det än) eller kan jag vänta till efter det första mötet? Eller är det bättre att ha en advokat direkt? Då måste jag väl själv stå helt för den kostnaden? Får jag reda på om käranden har en advokat med så att jag kan bemöta med en egen?

Mvh 

Rådgivarens svar

2018-04-29

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga juristen.

Tråkigt att du har hamnat i denna situation men jag ska göra mitt bästa för att svara på dina frågor och funderingar.

Inledningsvis är det på plats att nämna att detta är ett civilrättsligt tvistemål där företaget som lämnat in stämningsansökan är käranden och du blir då svaranden. Jag bedömer att processen ännu är i inledningsskedet till en eventuell huvudförhandling, eller med andra ord benämnt rättegång.

Innan tingsrätten kallar till huvudförhandling kan de kalla parterna till en muntlig förberedelse. Vilket jag bedömer att du är kallad till nu. Syftet med en muntlig förberedelse är att parterna och rätten är införstådda med vad stämningen handlar om. Med stöd av 42 kap. 20§ rättegångsbalken (RB) kan rätten välja att hålla en förenklad huvudförhandling för att avgöra saken i direkt anslutning till den muntliga förberedelsen. Det förutsätter att kraven i 43 kap. 2§ RB är uppfylld, bl.a. att vittnen finns på plats.

Du har alltså en möjlighet att ta med dig den bevisning du har till grund för ditt bestridande till detta möte, även dina vittnen. Men du har också möjlighet att på mötet meddela rätten att du kommer åberopa vittnesförhör som bevisning ifall att tvisten leder till en huvudförhandling.

Vad gäller ombud (advokat) är du fri att ta kontakt med en advokat när du vill. Men för att ditt ombud ska kunna vara med i processen och föra din talan krävs det att ni upprättar en fullmakt. Denna fullmakt ska muntligen eller skriftligen ges till rätten enligt 12 kap. 8§ RB. Min rekommendation är att du tar kontakt med ett ombud redan nu. Detta för att ombudet kan bistå dig och vara med redan nu, än att föras in i processen i ett senare skede.

Vad gäller kostnaderna för ombudet och hela processen kan ni parter själva komma överens om hur och vem som står för de kostnaderna, ifall att ni skulle förlikas. Huvudregeln är att vardera parten står för sina egna kostnader om man inte avtalar annat, se 18 kap. 5 § st 2 RB.

Skulle tvisten leda till en huvudförhandling är huvudregeln är att den part som förlorar tvisten i en rättegång ska stå för motpartens kostnader och sina egna kostnader, se 18 kap. 1 § RB. Detta måste dock parterna yrka på. Även rätten måste göra en skälighetsbedömning för att se över kostnadernas nödvändighet.

Jag hoppas du känner att du fått svar på dina frågor. Ställ gärna en ny fråga om något känns oklart eller om du har några andra funderingar.

Mvh
Asal Gohari

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.