Jag blev informerad via telefon att en orosanmälan inkommit. Och ber om att få hembesök för första mötet. Socialsekreteraren är tydlig med att det inte är en utredning. Har de rätt att neka det även om man ber om det för barnens bästa?
Sen undrar jag om socialtjänsten vid en ”förundersökning” (d.v.s. ej utredning) har rätt att samtala med barnen utan vårdnadshavare och vårdnadshavares godkännande.
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Regler för socialtjänstens verksamhet finns i socialtjänstlagen, även kallad SoL.
Vårdnadshavares godkännande till samtal med barnet
Vad gäller din andra fråga så är lagen tydlig. I 11 kap. 10 § står det att
Vid en sådan utredning som avses i 2 § om behov av ingripande till ett barns skydd eller stöd får barnet höras utan vårdnadshavarens samtycke och utan att vårdnadshavaren är närvarande.
Lagen tillåter alltså samtal utan vårdnadshavares medverkan eller godkännande, så länge det rör sig om en utredning. I vad du kallar "förundersökning" tillåts inga sådana samtal.
Hembesök
Socialtjänsten kan inte tvingas att göra någonting. Att du önskar hembesök istället för möte på socialkontoret hindrar inte socialtjänsten från att bjuda in till ett möte på socialkontoret. Det är socialtjänsten som avgör vad som ska göras i utredningen. De har dock vissa lagstadgade riktlinjer att förhålla sig till.
Utredningen ska bedrivas så att inte någon onödigt utsätts för skada eller olägenhet. Utredningen ska inte göras mer omfattande än vad som är motiverat av omständigheterna i ärendet.
Om det är bättre för ditt barn att träffas hemma hos er än på socialkontoret talar det för att ni ska träffas hemma hos er, annars riskerar ju barnet att utsättas för skada eller olägenhet. Samtidigt så är det mer omfattande att åka hem till en person än att ta ett möte på kontoret, vilket talar för att mötet trots allt ska ske på kontoret.
Jag rekommenderar att du kontaktar socialsekreteraren och diskuterar saken. Det är alltid bra att ha en öppen dialog med socialtjänsten, det underlättar både deras arbete och familjens situation.
Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.