Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Skjuts utmätning upp om man överklagar utmätningsbeslutet till domstol?

Vi har överklagat utmätningen av vår bostadsrätt till hovrätten som gett oss prövningstillstånd och ska tas upp. Går det begära att Kronofogden eller hovrätten pausar utmätningen tills en dom har fallit?

Rådgivarens svar

2020-07-12

Hej och tack för att ni vänder er till Fråga Juristen med er fråga! Nedan följer en redogörelse för hur man kan försöka pausa en utmätning.

Kan utmätning ske även om den som ska utmätas överklagar Kronofogdens utmätningsbeslut?

Kronofogdemyndighetens (KFM) beslut gäller direkt och kan verkställas även om det överklagas (2 kap. 19 § utsökningsbalken, UB). Det här betyder alltså att beslut om utmätning av bostadsrätt kan verkställas direkt, trots att personen som ska få sin bostadsrätt utmätt överklagar utmätningsbeslutet till domstol (eller från tingsrätt till hovrätt). 

Det finns dock fall när utmätningen inte kan verkställas under tiden som domstol handlägger och prövar det överklagade beslutet. Domstol kan besluta om så kallad inhibition, vilket innebär att verkställighet av beslutet inte får ske tills vidare (18 kap. 12 § UB läst tillsammans med 18 kap. 19 § UB). Om hovrätten beslutar om inhibition kan alltså en utmätning pausas. 

Sammanfattning och råd

Som utgångspunkt gäller fortsatt verkställighet i utmätningsärenden hos KFM trots att utmätningsbeslutet överklagats och handläggning pågår i domstol. För att pausa utmätningen av bostadsrätten kan ni ansöka om inhibition hos domstolen, som då tar ställning till om inhibition ska beslutas eller inte. Om domstolen beslutar inhibition kommer utmätningen pausas. Vill ni ha mer hjälp och vägledning i detta kan ni vända er till Familjens Jurist som bl.a. jobbar med frågor om obestånd.

Jag hoppas att ni fått svar på er fråga! Om ni undrar över något annat kan ni alltid vända er till Fråga Juristen igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.