Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Skolplikt vid utlandsvistelse

Hej! Vi funderar på att vara utomlands och låta vårt barn gå på skolor i andra länder då vi kommer befinna oss. Säg att vår ambition är att vara borta så länge vi har råd. Kan bli 3 månader men det kan bli längre, förhoppningsvis. Om vi skriver ut vårt barn från den skola som hen går på nu. Slutar då ansvaret för kommunen att se till att vi som vårdnadshavare ser till att barnen fullgör sin skolplikt? Vi har läst om olika viten osv som kan drabba oss eftersom skolan har ett ansvar att anmäla oss om vi inte kommer med barnet till skolan som hen är inskriven på. Men det ansvaret kanske försvinner för skolan/kommunen vi är skrivna i ifall hen är utskriven från skolan? Vi kommer givetvis att se till att barnen läser på skolor som följer svensk läroplan när vi är borta.

Rådgivarens svar

2022-12-18

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor! Eftersom dina frågor rör skolplikt blir Skollagen tillämplig. Jag kommer därför att börja med att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen. Därefter kommer jag att gå igenom vad som gäller i er situation. Jag kommer avsluta med mina rekommendationer för hur ni kan gå vidare. 

Skolplikten 

Huvudregeln är att ett barn som är bosatta i Sverige har skolplikt, 7 kap. 2 § Skollagen. Det finns däremot undantag för barn som varaktigt vistas utomlands eller vars förhållanden är sådana att det uppenbarligen inte kan begäras att barnet ska gå i skolan, 7 kap. 2 § 2 st. Skollagen

Med “varaktigt vistas utomlands” menas ett barn som vistas utomlands i sex månader eller längre. Om barnets vårdnadshavare planerar att barnet ska vistas utomlands i sex månader eller längre ska de anmäla det till kommunens barn- och utbildningskontor som då avgör om skolplikten ska upphöra eller inte. Det här ska göras senast tre månader före eventuell flytt. När barnet kommer tillbaka till Sverige kommer skolplikten fortsätta men det finns inga garantier att barnet kan skrivas in på samma skola som barnet var inskrivet på innan flytten. 

Om man vill vistas utomlands kortare än sex månader kvarstår som huvudregel skolplikten. Som huvudregel ska den uppfyllas genom att barnet går i skola i Sverige. Kommunen kan under vissa speciella förutsättningar bevilja att barnet fullgör sin skolplikt utomlands. Barnets vårdnadshavare måste då ansöka om att barnet ska fullgöra sin skolplikt på annat sätt. Ansökan ska inkomma senast tre månader före eventuell flytt och uppfylla följande kriterier: 

  • att den verksamhet som erbjuds eleven framstår som ett fullgott alternativ till den utbildning som annars står till buds
  • att behovet av insyn i verksamheten kan tillgodoses, och
  • att det finns synnerliga skäl

Om vårdnadshavarna inte ser till att barn som har skolplikt uppfyller den kan de krävas på vite, 7 kap. 23 § Skollagen

I er situation 

Det här innebär helt enkelt att det inte räcker med att skriva ut ert barn ur skolan för att skolplikten ska upphöra. Ni måste antingen lämna in en ansökan eller anmäla utlandsvistelsen till barn- och utbildningskontoret och invänta besked därifrån. 

Mina rekommendationer

I och med att skolplikten inte upphör automatiskt måste ni vända er till kommunens barn- och utbildningskontor för att de ska kunna avgöra vad som ska gälla angående skolplikten. Tänk på att ansökningen om att uppfylla skolplikten utomlands måste uppfylla de kriterier som jag tog upp tidigare. Ansökan eller anmälan måste dessutom skickas in senast tre månader före resan. Om ni inte gör det riskerar ni att få betala vite. 

Hoppas det här har besvarat din fråga! Om du har några fler frågor är du varmt välkommen att skicka dem till oss här på Fråga Juristen!


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.