Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Släktplacering vid vård av barn utanför det egna hemmet

Hej, Jag undrar vad som händer/gäller om en ensamstående mamma med ensam vårdnad får en orosanmälan på sig pga missbruk och barnet (2åring) blir omhändertaget. Kan socialen placera barnet hos Pappan eller hos någon i pappans familj/släkt istället för familjehem?

Rådgivarens svar

2022-09-30

Inledning

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om socialrätt, specifikt angående vård av barn utanför det egna hemmet. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i socialtjänstlagen (SoL), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

En placering av barn för vård utanför det egna hemmet kan ske frivilligt med grund i SoL, eller tvingande med grund i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Oavsett är bestämmelserna i SoL gällande vårdens utformning aktuella.

Socialnämnden har enligt 6 kap. 1 § SoL ansvar för att den som behöver vårdas eller bo i ett annan hem än det egna tas emot i ett

  • familjehem,
  • hem för vård eller boende, eller
  • stödboende för barn och unga i åldern 16–20 år (stödboende)

Socialnämnden ansvarar vidare för att den som har tagits emot i ett annat hem än det egna får god vård, och vården bör utformas så att den främjar barnets samhörighet med anhöriga och andra närstående samt kontakt med hemmiljön.

När ett barn placeras ska det enligt 6 kap. 5 § SoL i första hand övervägas om barnet kan tas emot av någon anhörig eller annan närstående. Detta brukar kunna kallas släktplacering eller anhörigplacering. Vad som är bäst för barnet ska dock alltid beaktas, och det är detta som blir avgörande för placeringen. Om personerna i barnets närhet inte kan tillförsäkra barnet god vård ska placeringen inte ske där, utan i ett annat familjehem.

En vanlig utredning av det tilltänkta familjehemmet ska alltid göras, oavsett om det är hos en släkting eller ett annat familjehem. Det innebär alltså inte någon befrielse från kravet på att det tänkta familjehemmet ska utredas och godkännas som ett familjehem. 

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Som du kan se ovan har socialnämnden i första hand att överväga om barnet kan tas emot av någon anhörig eller annan närstående. Det finns dock inte garanti att placeringen kommer ske där enbart för att det finns närstående, utan socialnämnden måste göra en utredning av familjehemmet och fatta ett beslut utifrån vad som bli bäst för det enskilda barnet.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om ett barn kan placeras hos en förälder utan vårdnad eller dennes släktingar, och svaret är att det finns en möjlighet att så sker men absolut ingen garanti. Beslutet gällande barnets placering görs utifrån barnets bästa, och barnet kommer att placeras i ett hem där det kan tillförsäkras god vård.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga eller vidare hjälp i din situation behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.