Hej, jag hade ansökt om uppehållstillstånd till mitt barn och fru. Jag fick avslag pga att De är från Somalia och somalisk pass som utfärdades efter 1991 har inga värde enligt migrationsverket. Jag har skickat in hennes fars pass som utfärdat 1989, vilket borde vara giltig för att styrka att hon är från Somalia och eventuellt erbjuda DNA analys. Men hittills migrationsverket står fast på avslaget. Jag hade överklagat och fick ett brev om att yttra mig till förvaltningsenheten i Malmö. Tips om hur man kan gå vidare?
Hej och stort tack för att du vänt dig till Fråga Juristen med din fråga, nedan följer en redogörelse för vad som gäller i ditt fall och hur du kan gå vidare i din situation.
Jag utgår i svaret nedan ifrån att din fru och ditt barn söker uppehållstillstånd pga. anknytning till dig.
Generella regler om anknytningsinvandring
En grundprincip inom den svenska utlänningsrätten är att hålla samman familjen, vilket kommer till uttryck bl.a. i bestämmelserna om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning. En grundläggande bestämmelse om uppehållstillstånd för barn på grund av anknytning till förälder finns i 5 kap. 3 § första stycket 2 a utlänningslagen, där det anges att uppehållstillstånd ska, om inte annat följer av 17-17 b §§, ges till ett utländskt barn som är ogift och har en förälder som är bosatt eller har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige. Enligt 5 kap. 3 § första stycket 1 utlänningslagen ska uppehållstillstånd, om inte annat följer av 17-17 b §§, ges till en utlänning som är make eller sambo till någon som är bosatt eller har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige.
Generella regler om krav på styrkt identitet för uppehållstillstånd
För att ett permanent eller tidsbegränsat uppehållstillstånd ska kunna beviljas krävs det som huvudregel att den sökandes identitet är styrkt. Det finns ingen uttrycklig bestämmelse i lag som anger detta men det generella kravet på styrkt identitet framgår av förarbeten och praxis. Migrationsverket godtar i många fall hemlandspass som ett sätt att klarlägga den sökandes identitet men som du skriver så anses inte somaliska pass som är utfärdare efter 1991 uppfylla säkerhetskraven.
Bevislättnad i vissa fall
Som huvudregel ställs alltså ett högt beviskrav för uppgifter om den sökandes identitet. Migrationsöverdomstolen har dock i mål MIG 2012:1 konstaterat att Migrationsverket ska kunna godta lägre beviskrav när det rör sig om barns rätt att återförenas med sin familj.
I MIG 2012:1 rörde fallet en kvinna och hennes barn som sökt uppehållstånd på grund av anknytning till en make/far med permanent uppehållstillstånd i Sverige. I målet uttalande domstolen att det, under vissa omständigheter, inte är motiverat att upprätthålla kravet på styrkt identitet när någon söker uppehållstillstånd på grund av anknytning. Omständigheter som gör att beviskravet sänks är då den sökande kommer från ett land där det är svårt att skaffa identitetshandlingar som accepteras av Migrationsverket. I sådana fall är det tillräckligt att den sökande föräldern gör sin identitet sannolik. Det krävs även att det finns en DNA-analys som styrker föräldraskapet till det barn som sökanden uppges ha gemensamt med anknytningspersonen.
Vad betyder detta i ditt fall?
Om din fru och ditt barn söker uppehållstillstånd på grund av anknytning till dig så har din situation många likheter med målet MIG 2012:1. Eftersom ett barn är inblandat och det rör sig om anknytningsinvandring från ett land där det är svårt eller till och med omöjligt att skaffa identitetshandlingar som godkänns av Migrationsverket så kan bevislättnadsregeln bli tillämplig. En förutsättning är dock att det genom DNA-analys visas att du och din fru är barnets biologiska föräldrar. Migrationsärenden är dock ofta mycket komplexa och endast av informationen i din fråga är det inte möjligt att med säkerhet säga vad utfallet kommer att bli.
Hur kan du gå vidare med din situation?
Jag rekommenderar att du i ditt överklagande hänvisar till MIG 2012:1 och begär att ett DNA-test ska göras. I beslutet från Migrationsverket står det hur lång tid man har på sig att överklaga, ofta är det tre veckor från den dag som man fick ta del av beslutet. Här kan du läsa mer om hur överklagan går till och vad den ska innehålla.
Jag hoppas detta klargör din situation något. Om du har några ytterligare frågor eller behöver hjälp med ditt ärende kan du vända dig till våra jurister som är specialiserade på migrationsrätt på Familjens jurist. Du kan boka en tid med en jurist över telefon eller besöka något av Familjens Jurists kontor. Länk till bokningen finns här.
Vänliga hälsningar
Isabelle Hepsever
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.