Hej,
Jag är gift med en Kinesisk kvinna från Kina och har registrerat giftemålet i Sverige. Jag undrar om det går att ansöka om något Visum eller uppehållskort för henne att besöka mig en längre period? Och om det är möjligt att förlänga Visumet när det är nära att gå ut?
Jag tror det är för tidigt för oss att ansöka om uppehållstillstånd där hon ska kunna bosätta sig här. Men hon skulle vilja komma på besök. Jag har resurser att försörja oss båda, så det skulle vara bra om det fanns en typ av Visum där hon kan besöka mig som fru och möjligtvis påbörja studier i Svenska.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Eftersom du och din fru är gifta kan hon ansöka om uppehållstillstånd för att få flytta till dig i Sverige. Som jag förstår det är ni dock inte intresserade av detta. Jag kommer därför att fokusera på de andra möjligheter som ni har att få tillstånd ett längre besök i Sverige.
C-visum
För att få vistas i Sverige måste medborgare i länder utanför EU (så kallade tredjelandsmedborgare) ha visum eller uppehållstillstånd.
För att få ett vanligt C-visum för att träffa släkt och vänner krävs bland annat en inbjudan från den person som ska besökas samt ett pass som är giltigt minst tre månader efter att visumet har slutat gälla och som är utfärdat under den senaste tioårsperioden. Tredjelandsmedborgaren måste härutöver ha en individuell medicinsk reseförsäkring samt ha möjlighet att försörja sitt uppehälle och sin hemresa.
Ett vanligt C-visum gäller i 90 dagar. Tredjelandsmedborgaren får under denna tid studera i Sverige. Det kostar 60 euro att göra en ansökan om visum.
Mer information om detta visum samt ansökningsblankett hittar du HÄR.
Uppehållstillstånd för besök
Om tredjelandsmedborgaren vill besöka Sverige i längre än 90 dagar eller om denne vill förlänga sitt besök kan denne ansöka om ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för besöket. Hur länge det tidsbegränsade uppehållstillståndet gäller varierar från fall till fall, men vid besök till nära släktingar uppgår tiden normalt till sammanlagt nio månader i enlighet med Migrationsverkets praxis. Personen får under denna tid studera i Sverige.
För att få uppehållstillstånd för besök ställs liknande krav som vid en ansökan om C-visum. Om tredjelandsmedborgaren ansöker om uppehållstillstånd för att förlänga sitt besök måste denne även uppge anledningen till detta samt förklara varför denne inte ansökte om uppehållstillstånd från början. Utöver dessa krav måste även tredjelandsmedborgaren genomgå en intervju i samband med ansökningen där denne får svara på frågor om sitt besök till Sverige. Ärendet skickas därefter vidare till Migrationsverket för handläggning och beslut.
Det kostar 1000 kronor att göra en ansökan om uppehållstillstånd. Mer information om uppehållstillstånd för besök samt ansökningsblankett hittar du HÄR.
D-visum
Istället för att ansöka om ett temporärt uppehållstillstånd kan tredjelandsmedborgaren ansöka om ett D-visum om så kallade särskilda skäl föreligger. Personen kan då få rätt att vistas i Sverige i högst ett år. För D-visering ställs lägre krav på resehandlingen och det krävs inte heller någon reseförsäkring.
Om syftet med vistelsen i Sverige är att göra ett sedvanligt släktbesök kan det dock vara svårt att uppfylla de krav som ställs på särskilda skäl. En tredjelandsmedborgare som är osäker på om denne kommer att vilja stanna längre än 90 dagar, bör därför ansöka om uppehållstillstånd för besök istället.
Mer information härom samt blankett finner du HÄR.
Sammanfattning och råd
Även om du och din fru inte känner er redo att flytta ihop än, har hon möjlighet att få till stånd en längre vistelse hos dig. Din fru kan på din inbjudan ansöka om ett tidsbegränsat uppehållstillstånd och kan då vistas i Sverige i uppskattningsvis 9 månader totalt. Om hon befinner sig på en visit i landet just nu, kan hon även ansöka om att få den förlängd på detta sätt. Under tiden hon vistas här får hon även bedriva studier. Jag skulle därför råda er att ansöka om ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.
Jag hoppas att ni fick svar på era funderingar! För vidare läsning kan jag rekommendera Migrationsverkets hemsida. Om ni vill ha hjälp med att fatta det bästa beslutet i frågan eller med att upprätta en ansökan så är ni varmt välkomna att boka tid hos någon av Familjens Jurists erfarna jurister.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.