Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Tvångsvård trots lämnat samtycke enligt LVU

Hej!
Jag vill inte nämna omständigheterna i detalj men socialnämnden bestämde för att tvångsomhänderta min dotter på grund av bristande hemförhållanden. De sa däremot att frivillig vård kunde ske om vi gav samtycke till det enligt lag. Jag och min man samtycke till det under förutsättning att hon skulle bo hos min syster under behandlingstiden. Socialnämnden beslutade trots detta att tvångsvård skulle ske. Så kan de väl inte göra? Det strider ju mot lag!

Rådgivarens svar

2017-07-07

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Regler som svarar på din fråga finns i lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå tillväga.

Allmänt om samtycke i LVU:

LVU reglerar förutsättningarna för socialtjänsten att tvångsvis ingripa till skydd för både barn och ungdomar. En grundläggande förutsättning för lagens tillämpning är att samtycke inte har getts till frivillig vård enligt 1 § 2 st. LVU;

Den som är under 18 år ska dock beredas vård enligt denna lag, om någon av de situationer som anges i 2 eller 3 §§ föreligger och det kan antas att behövlig vård inte kan ges den unge med samtycke av den eller dem som har vårdnaden om honom eller henne och, när den unge har fyllt 15 år, av honom eller henne själv”.

Trots att lagen syftar till att främja barnens skyddsintresse, innebär ett sådant ingripande en begränsning av flera fri- och rättigheter. Därför är det viktigt att samtycke i första hand inte kan ges till frivillig vård. Samtycke måste ges av vårdnadshavare och, om den unge fyllt 15 år, av denne själv. Socialnämnden ska således i första hand försöka komma överens med vårdnadshavare och i vissa fall med barnet om vård på frivilliga grunder. I och med att det i lagtexten framgår att det ska antas att barnet tillförsäkras behövlig vård öppnas tolkningsutrymme för om behövlig vård kan ges genom det lämnade samtycket. LVU:s tillämplighet är alltså inte ovillkorligen knuten till frågan om ett samtycke rent formellt föreligger.

Tillämpning i ditt fall:

I ditt fall har du lämnat ett samtycke som däremot varit villkorat. Trots att ett rent formellt samtycke föreligger kan socialnämnden välja att utesluta detta om det kan antas att behövlig vård inte kan ges genom det lämnade samtycket. Det är socialnämnden som fastställer den behövliga vårdplanen vilket innebär att ett villkorat samtycke kan komma att avvika från det vårdbehov som socialnämnden anser behövligt. Om din systers hem inte utgör ett fullgott skydd för barnet, kan socialnämnden välja att bortse från samtycket då det inte är i samklang med den behövliga vårdplanen.

Sammanfattning och rekommendation:

Trots att du gett ett samtycke rent formellt  kan socialnämnden ändå välja att bortse från det om det inte uppfyller kravet för den behövliga vården. Det är fråga om en tolkning som socialnämnden får göra utifrån omständigheterna kring samtycket. Ditt villkorade samtycke kan därför komma att avvika från den behövliga vårdplanen och därmed bortses. Skulle du ändå känna att du blivit orättvist behandlad och att ditt samtycke stämmer överens med vårdplanen, är du välkommen att kontakta våra jurister här.

Hoppas du fått svar på din fråga! 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.