Hej!
Jag är svensk medborgare och är gift med en brasilianska och vi bor i Brasilien med vårt treåriga barn som är också svensk medborgare. Vi vill flytta till Sverige och jag skall snart folkbokföra mig och barnet i Sverige. Jag har tre frågor enligt följande:
1) Jag fick höra att när jag och barnet har blivit kyrkobokförd i Sverige så min fru kan söka uppehållstillstånd på grund av anknytning till vårat barn men jag kan inte hitta på Migrationsverkets websida något ansökningsformulär för "anknytningsansökan via barnet". Det som jag hittar är "uppehållstillståndansökan för en förälder till ett ensamkommande barn i Sverige" och då står det att "för att föräldern ska kunna få uppehållstillstånd krävs det oftast att barnet ska ha fått uppehållstillstånd i Sverige på grund av asylskäl."
Kan min fru söka "anknytningsansökan via barnet" utan att barnet vara i Sverige p.g.a asylskäl? Om svaret är "ja" vilken blankett bör hon fylla?
2) Som jag läste kan min fru inte följa med oss till Sverige direkt och hon ska ansöka om uppehållstillstånd innan hon reser in i Sverige men jag fick också höra att "Det finns undantag då personen redan befinner sig i Sverige och kan ansöka om uppehållstillstånd från Sverige”. Jag undrar om att ha ett tre årigt barn är ett rimligt skäl att min fru kan söka uppehållstillstånd när hon är i Sverige utan att behöva söka från hemlandet?
3) Om hon måste ändå söka från hemlandet kan hon vistas en del av väntetiden som turist i Sverige? Detta med tanke på att Brasilianska medborgare kan vistas i Sverige som turist 90 dagar i en period av 6 månader. Tack för hjälpen.
Hej! Stort tack för att du hör av dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor.
Vilken lag?
Det finns för nuvarande en tillfällig lag som reglerar möjligheten att få uppehållstillstånd, lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (tillfälliga lagen) samt den ordinarie utlänningslagen (2005:716) (UtlL). Den tillfälliga lagen gäller under perioden 20 juli 2016-19 juli 2019, således i drygt mer än ett år till. Den tillfälliga lagen gäller framför den ”vanliga” utlänningslagen.
Försörjningskrav
Vid ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning framgår av 5 kap. 3 b § UtlL att detta endast får beviljas om anknytningspersonen (vilket är du) kan försörja sig och har en bostad av tillräcklig storlek och standard för sig och utlänningen. Dock gäller till och med 19 juli 2019 en tillfällig lag, lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Enligt 9 § i tillfälliga lagen ska anknytningspersonen kunna försörja både sig och utlänningen. Bostadskravet är sig likt. Detta ingick inte i din fråga men jag tänker att det ändå kan vara av intresse för er situation.
Uppehållstillstånd efter inresa
Eftersom det är anknytning till någon som bor i Sverige ni planerar att basera ansökan på kräver detta att du, eller både du och barnet, är folkbokförda i Sverige. Eftersom ni är gifta är ju även du en så kallad anknytningsperson för henne.
Av 5 kap. 18 § UtlL framgår att en person som vill ha uppehållstillstånd i Sverige ska ha ansökt om detta tillstånd före inresan i landet och att en ansökan om uppehållstillstånd inte får beviljas efter inresa. Detta är alltså huvudregeln. Undantag kan dock göras. En viktig sak att komma ihåg är att om en person som blivit nekad uppehållstillstånd inte återvänder självmant inom den utsatta tiden så lämnas ärendet över till polisen och utresan utförs då genom återvändande med tvång.
Enligt 5 kap. 18 § 4 st. UtlL ska konsekvenserna för ett barn att skiljas från sin förälder särskilt beaktas vid skälighetsbedömningen för när en ansökan ska beviljas trots att den sökande redan befinner sig i Sverige.
Det ska alltså göras en bedömning i det enskilda fallet. Eftersom ert barn är endast tre år talar detta för att barnet har ett starkt behov av att vara med bägge föräldrar, särskilt i ett nytt land. Detta talar till fördel för er. Dock är ju huvudregeln att ansökan ska ske innan inresa, vilket jag vill betona. I ett fall från Migrationsöverdomstolen, mål nr UM 317-06 meddelad 2006-11-02 i Stockholm, ansågs dock den person som ansökt om uppehållstillstånd ha stark anknytning till Sverige genom sin make som hon väntade barn med. Domstolen ansåg det oskäligt att kräva att hon skulle åka tillbaka till sitt hemland för att ansöka om ett uppehållstillstånd därifrån, då hon ifall hon ansökt i rätt ordning från början, skulle ha fått uppehållstillstånd. I er situation är ni gifta med ett gemensamt barn och din fru bör därför anses ha stark anknytning till Sverige. Migrationsöverdomstolens avgöranden är vägledande för Migrationsverket och migrationsdomstolar.
Migrationsverket
Migrationsverket är en statlig förvaltningsmyndighet. Detta innebär att de har en långtgående serviceskyldighet. Ni kan därför kontakta dem och be dem hjälpa er med vilken blankett som ska fyllas i och vilka uppgifter som kan vara av särskild vikt. Angående frågan huruvida din fru kan befinna sig i Sverige som turist under tiden ser jag inget hinder mot detta så länge ansökan sker från Brasilien. Jag tycker dock att du bör fråga Migrationsverket om detta för att vara på säkra sidan.
Hoppas du känner att du har fått vägledning i dina frågor. Hoppas även att det löser sig för er. Du är varmt välkommen att ställa ytterligare frågor om något var oklart eller om några följdfrågor uppstod.
Vänliga hälsningar,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.