Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Vad gäller vid bältesläggning enligt LPT?

Hej! Jag blev fastspänd med bälte enligt LPT. I samband med fastspänningen tvångsmedicinerades jag med sederande preparat. Jag ville inte bli sederad och menar att sedering inte är behandling och således inte omfattas av LPT. Från klinikens sida menar man att tvångsmedicinering är ett måste i samband med bältesläggning då jag inte uppfyller kriterierna för denna tvångsåtgäd annars. Jag har autism och förlorar ibland kontrollen över mitt beteende och kan bli kraftigt utagerande, det räcker dock med att man begränsar min rörelseförmåga ett kort tag för att jag ska lugna ner mig. Enligt proportionalitetsprincipen ska minsta möjliga våld och tvång användas och en individuell bedömning göras. Vad gäller egentligen?

Rådgivarens svar

2021-12-14

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag kommer inledningsvis gå igenom de relevanta reglerna i lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) för att sedan besvara just din fråga.

Proportionalitetsprincipen

Grundläggande bestämmelser om respekt för patientens självbestämmande och integritet gäller även vid tvångsvård, och därför ska patientens önskemål respekteras så långt som möjligt. Dock finns det enligt LPT möjlighet att tvångsvårda en patient. Som du skriver ska proportionalitetsprincipen alltid beaktas när tvångsåtgärder övervägs (se exempelvis 2a § LPT) Den grundar sig i en individuell bedömning. Behandlingsåtgärderna får aldrig vara mer ingripande än vad som krävs för att syftet med tvångsvården ska uppnås. Om det är möjligt att använda en mindre ingripande åtgärd, så ska det göras.

Bältesläggning

Enligt 19 § LPT är det tillåtet att kortvarigt (maximalt 4 timmar) spänna fast en patient i bälte om det finns en omedelbar fara för att patienten allvarligt skadar sig själv eller annan. Beslutet ska tas av chefsöverläkare. Vårdpersonal ska alltid närvara vid fastspänningen. Om det finns synnerliga skäl kan chefsöverläkaren, efter en personlig undersökning innan 4 timmar har passerat, besluta om att fastspänningen ska pågå längre tid än 4 timmar. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska underrättas utan dröjsmål i sådana örendenen. Sedan ska en ny personlig bedömning göras varje 4-timmarsperiod.

Tvångsmedicinering

Enligt 17 § LPT är det tillåtet för chefsöverläkaren att besluta om att tvångsmedicinering eller annan behandling sker mot patientens vilja, om det krävs för att uppnå syftet med tvångsvården. Eftersom det är en mycket ingripande åtgärd mot en persons vilja så får sådan åtgärd bara användas när det inte finns några andra alternativ eller att det är fråga om en akut åtgärd.

Din situation

Det är svårt för mig att svara på huruvida alla regler har beaktats i rätt utsträckning eftersom jag inte har all information i ditt ärende. Vad som kan sägas är iallafall att det är tillåtet att i vissa fall tvångsmedicinera en patient som är fastspänd i bälte. Sådana åtgärder ska dock användas väldigt restriktivt och endast när inga andra alternativ är möjliga. Bedömningen ska göras för varje enskilt fall.

Om du är missnöjd med din vård kan du först vända dig till den verksamhet du är inom. De har en skyldighet att svara på dina synpunkter. Sedan kan du även klaga på vården hos IVO.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.