Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Vad innebär försörjningskravet vid ansökan om uppehållstillstånd?

Jag har permanent uppehållstillstånd. Jag är gift med en kvinna som bor i Sverige och som har tillfälligt uppehållstillstånd. Vi har barn ihop som fötts i Sverige så hon har permanent uppehållstillstånd också. Min fru har ansökt om förlängt uppehållstillstånd pga mig och vårt barn. Hennes handläggare vill ha information om vår försörjning och vi har lite frågor angående detta. Uppfyller inkomst från a-kassa, barnbidrag, föräldrapenning (mammaledighet) och bostadsbidrag kravet på försörjning? Om vi inte har tillräckligt mycket i inkomst för att uppfylla försörjningskravet, kan vi täcka resten med sparkonto? Vi har pengar så det räcker för mer än 2 år.

Rådgivarens svar

2020-07-27

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Vad krävs för uppehållstillstånd i Sverige?

Uppehållstillstånd ska som huvudregel ges till en utlänning som är eller planerar att bli sambo eller make med någon som är bosatt i Sverige (utlänningslagen 5 kap 3 § första punkten). Uppehållstillstånd på denna grund får beviljas endast om utlänningens sambo eller make kan försörja sig och har en bostad av tillräcklig storlek och standard för sig och utlänningen (utlänningslagen 5 kap 3 b §). Den som bor i Sverige måste alltså kunna försörja sig själv, övriga personer i hushållet och de familjemedlemmar som ansöker om uppehållstillstånd. Denne behöver också ha en bostad av tillräcklig storlek och standard för familjen att bo i.

Försörjningskravet

Om försörjningskravet kan sägas följande: Hur stor inkomst du som anknytningspersonens måste ha beror på hur stor familjen är och hur hög boendekostnad du har. Du måste ha en inkomst som efter avdragen boendekostnad motsvarar ett s k normalbelopp. Detta för att du efter att bostaden är betalad varje månad ska ha pengar som räcker till t ex mat, kläder och hygien. För 2020 är normalbeloppet 8 264 kronor för sammanlevande sambor.

Vid beräkningen av detta belopp får t.ex. lön från arbete, arbetslöshetsersättning (a-kassa), sjukpenning, inkomstgrundad pension, barnbidrag och underhållsstöd beaktas, men däremot inte studiebidrag för gymnasiestuderande barn eller bostadsbidrag. 

Du som anknytningsperson kan också uppfylla kravet på försörjning om du har en tillräckligt stor förmögenhet som du själv, övriga personer i hushållet och de familjemedlemmar som ansöker om uppehållstillstånd kan leva på under minst två år. Om ni inte har tillräckligt mycket i inkomst för att uppfylla försörjningskravet, kan ni alltså täcka resten med sparkonto, så länge som ni kan leva på dessa pengar i mer än 2 år.

Avslutning

Jag hoppas det var svar på dina frågor. Har du några vidare funderingar kan du läsa om migrationsrätt på Familjens Jurist hemsida där du även kan få juridisk rådgivning via telefon. Annars är du välkommen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.