Hej! Jag är en Afghan och har pass från hemlandet och befinner mig i en så orättvisa situation som man kan tänka sig. Jag har ansökte för 42 månader sen om svensk medborgarskap och väntar fortfarande på beslut. Jag har lämnat begäran om beslut för ett par år sen men fick avslag och väntar på att en handläggare ska börja med min ansökan. finns det på nåt sätt att påskynda processen eller? Jag har bott i Sverige sedan 2003 och fick främlingspass under 2006/7 . Är gift med svensk och har barn sedan 2010 med permanent uppehållstillstånd samt är statlig anställd i Sverige utan giltigt pass (hemland pass har gått ut 2019).
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga avser svensk medborgarskap, vilket regleras i lagen om svensk medborgarskap. Emellertid handlar din fråga snarare om handläggning av förvaltningsärenden, vilket regleras i förvaltningslagen (FL). Jag kommer att redogöra för vissa relevanta bestämmelser i dessa lagar för att sedan koppla det till din fråga.
Det följer av 22 § lagen om svensk medborgarskap att ansökningar om svensk medborgarskap prövas av Migrationsverket. Detta är en statlig förvaltningsmyndighet och har således, i enlighet med 1 § FL att följa bestämmelserna i förvaltningslagen.
En allmän utgångspunkt för handläggningen av förvaltningsärenden är enligt 9 § FL att dessa ska handläggas så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt, men detta utan att rättssäkerheten eftersätts. Det innebär kort sagt att ett ärende ska handläggas så snabbt att inte de rättigheter som tillkommer enskilda i dessa ärenden bortses ifrån eller inskänks. Det finns ingen lagstadgad tid på hur lång tid en handläggning får ta eftersom det beror på omständigheterna i det enskilda fallet, varav ärendets art är en faktor som spelar in.
Emellertid finns vissa bestämmelser som reglerar situationen då ett ärendes avgörande kan komma eller har kommit att bli väsentligen försenat. För det första ska, enligt 11 § FL, en myndighet då denna bedömer att ärendets avgörande kan komma att väsentligen dröja underrätta den enskild part (personen som tillexempel ansökt om något) om detta samt redovisa skälen för dröjsmålet.
Därtill finns i 12 § FL en möjlighet till så kallad dröjsmålstalan. Detta lagrum medför en rätt för enskild part att begära att ärendet avgörs. Det krävs emellertid att det ärende som parten initierat inte har avgjorts inom 6 månader. Är så fallet, och begär parten att ärendet avgörs, har myndigheten 4 veckor på sig att antingen avgöra ärendet i sak eller i ett särskilt beslut avslå begäran om avgörande. Detta innebär att den som väcker dröjsmålstalan antingen kommer att få sitt ärende avgjort, eller att själva begäran om avgörande avslås, varpå handläggningen av ärendet fortsätter. Ett beslut om att avslå begäran om avgörande är emellertid överklagbart.
Kopplat till din situation
Som jag förstår det har du tidigare en gång sökt om svensk medborgarskap men då fått avslag på din ansökan. Nu har du återigen ansökt och väntat i 42 månader på att beslut ska fattas. Detta är lång tid och eftersom du efter 6 månader har rätt att föra en så kallad dröjsmålstalan ser jag inget som hindrar dig från att göra detta i din situation. Gör du det är det upp till Migrationsverket att avgöra din ansökan om svensk medborgarskap i sak, eller att avslå begäran och fortsätta med handläggningen.
Är det emellertid så att du det rör sig om ett och samma ärende - det vill säg att du sökte om svenskt medborgarskap för 42 månader sedan och under denna tid har begärt att ärendet ska avgöras genom en dröjsmålstalan och fått avslag på detta, går tyvärr inte denna möjlighet att använda igen. Det du i en sådan situation kan göra är att vända dig till Justiteombudsmannen med en anmälan, denne kan sedan rikta kritik mot Migrationsverkets om behandlingen av/mot dig anses gå emot lagens krav.
Med det sagt hoppas jag att du känner att du fått svar på din fråga. Har du några övriga funderingar är du varmt välkommen att åter vända dig hit till oss på Fråga Juristen!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.