Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Vad krävs för att man som utlänning ska kunna folkbokföra sig i Sverige?

Har anställt en aupair. Hon har uppehålls- och arbetstillstånd för ett år för att bo och arbeta i min familj samt studera svenska. Aupair kan man vara högst ett år. När hon skulle resa in i Sverige var tanken att hon skulle komma den 25/11, dvs första dagen på hennes tillstånd men på grund av oroligheter och stopp i postgången i Iran där hon hämtade sitt uppehållstillståndskort kunde hon inte resa förrän den 14/12. Tillståndet på koret är alltså ett år men tiden från inresa till kortet är slut blir några dagar kortare. Nu när vi ansökte om inflytt och folkbokföring blev det avslag. Är det rätt? Jag trodde allt var helt lugnt i och med att tillståndet skulle bli ett år. Om hon inte blir folkbokförd kommer det blir en massa extra kostnader vi inte hade räknat med. Dyrt att gå till läkare samt att betala studier.

Rådgivarens svar

2020-05-06

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Folkbokföring av utlänning

Frågor om folkbokföring regleras i folkbokföringslagen. En utlänning som måste ha uppehållsrätt (EU-medborgare) eller uppehållstillstånd (icke-EU-medborgare) för att få vistas i Sverige, måste ha beviljats ett sådant tillstånd för att få folkbokföras i Sverige. Även om utlänningen inte beviljats ett sådant tillstånd får utlänningen folkbokföras i Sverige om det finns synnerliga skäl för att han eller hon ändå ska folkbokföras (folkbokföringslagen 4 §). Synnerliga skäl för att folkbokföra en sådan person kan t ex finnas i de fall där prövningen av uppehållstillståndet är av endast formell natur, t ex när utländska adoptivbarn flyttar hit till sina adoptivföräldrar eller när minderåriga barn återförenas med sina föräldrar som har uppehållstillstånd här.

Uppehållsrätt eller uppehållstillstånd är inte det enda som krävs för att en utlänning ska få folkbokföra sig i Sverige. Det förutsätts nämligen att utlänningen efter inflyttning till Sverige anses vara bosatt i Sverige (folkbokföringslagen 3 § första stycket). En person anses bosatt här i landet om han eller hon kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila i landet under minst ett år. En person ska anses regelmässigt tillbringa sin dygnsvila här i landet om han eller hon under sin normala livsföring tillbringar dygnsvilan här minst en gång i veckan eller i samma omfattning men med en annan förläggning i tiden (folkbokföringslagen 3 § andra stycket).

Även den som kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila både inom och utom landet ska folkbokföras om han eller hon med hänsyn till samtliga omständigheter får anses ha sin egentliga hemvist i Sverige (folkbokföras (folkbokföringslagen 3 § första stycket).

Vad gäller i ditt fall?

Folkbokföringslagen använder många oklara begrepp som ”dygnsvila” och ”förläggning i tiden”, men anledningen till att din aupair fått avslag är troligtvis att hon inte kommer bo i Sverige i minst ett år. Även om hon hade kommit till Sverige samma dag som uppehållstillståndet började gälla så hade hon ändå inte kunnat bo i landet i minst ett år (endast i exakt ett år). Skatteverket har därmed med största sannolikhet gjort en korrekt bedömning.

Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.