Jag vill ansöka hos Migrationsverket så att min fru kan flytta till Sverige. Jag har ett fast jobb och min månadslön är 15 680 kr. Jag har ett förstahandskontrakt på en lägenhet med en hyra på 5 600 kr. Kan jag ansöka om att min fru ska flytta till Sverige?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Inledning
Vid besvarandet av denna fråga kommer jag utgå från att din fru inte är EU-medborgare. Om hon skulle vara EU-medborgare gäller andra regleringar och jag får i sådana fall be dig återkomma med en ny fråga.
Vad krävs för uppehållstillstånd i Sverige?
För att din fru ska kunna flytta till Sverige krävs det att hon beviljas uppehållstillstånd. Uppehållstillstånd ska som huvudregel ges till en utlänning som är eller planerar att bli make/maka med någon som är bosatt i Sverige (utlänningslagen 5 kap 3 § första punkten). Uppehållstillstånd på denna grund får beviljas endast om utlänningens make/maka kan försörja sig och har en bostad av tillräcklig storlek och standard för sig och utlänningen (utlänningslagen 5 kap 3 b §).
Försörjnings- och bostadskraven gäller dock inte om anknytningspersonen (dvs den som utlänningen åberopar anknytning till) uppfyller något av följande:
(För kraven, se utlänningslagen 5 kap 3 c §).
Försörjningskravet
Om försörjningskravet kan sägas följande: Hur stor anknytningspersonens inkomst måste vara beror på hur stor familjen är och hur hög boendekostnad är. Anknytningspersonen måste ha en inkomst som efter avdragen boendekostnad motsvarar ett s k normalbelopp. Detta för att anknytningspersonen efter att bostaden är betalad varje månad ska ha pengar som räcker till t ex mat, kläder och hygien. För 2020 är normalbeloppet 8 264 kronor för sammanlevande sambor/makar.
Bostadskravet
Om bostadskravet kan sägas följande: För två vuxna utan barn är en bostad tillräckligt stor om den har kök eller kokvrå och minst ett rum.
Avslutning
Av den information jag fått av dig så ska din fru kunna ansöka om uppehållstillstånd. Du ansöker om uppehållstillstånd på Migrationsverkets hemsida. Har du några vidare funderingar kan du läsa om migrationsrätt på Familjens Jurist hemsida där du även kan få juridisk rådgivning via telefon. Annars är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.