Får en förmedlare som är utsänd från domstol att utreda ev ifall om ett umgänge fungerar och målen blir nedlagt.
Får den förmedlaren sen vittna i ett annat mål i domstol, mot en av parterna?
Skall ej en förmedlare inte vara neutral i rättsak?
Ifall dem får vittna, i vilka fall då?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan ska jag redogöra för vad som gäller.
Fri bevisföring och fri bevisvärdering
Principen om fri bevisföring gäller i svensk processrätt. Följande innebär att alla slags bevis får användas och parterna får åberopa alla bevis de kan få fram. Bevis kan av särskilda skäl vara undantagna, exempelvis måste hänsyn ta till tystnadsplikter. Principen om fri bevisföring är sammankopplat med principen om fri bevisvärdering. Den senare principen innebär att värdet av beviset prövas fritt av domstolen, se 35 kap. 1 § rättegångsbalken.
Vittnesplikt
I Sverige finns det en vittnesplikt som innebär att man är skyldig att inställa sig till domstol om man blir kallad. Det finns vissa undantag. Undantagen omfattar dels av anhöriga, dels av personer som omfattas av sekretess eller tystnadsplikt. Bl.a. psykologer och familjerådgivare får höras som vittnen om något som de anförtrots eller erfarat i deras yrkesutövning, endast om det är medgivet i lag eller den till vars förmån tystnadsplikten gäller samtycker till det. För personer som omfattas av sekretess kan sekretessen efterges av myndighet eller den till vars förmån sekretessen gäller, se 36 kap. 1 och 5 §§ rättegångsbalken.
Sammanfattning
I en domstol får alla slags bevis användas. Domaren får själv avgöra värdet av vittnesutsagan. Det kan exempelvis påverkas av om det finns ett förtroendeförhållande mellan vittne och part. Omfattas någon av undantagen behöver den inte vittna, annars gäller vittnesplikten. Såvida den utsända förmedlaren inte omfattas av tystnadplikt eller sekretess är det möjligt att den personen kan bli skyldig att vittna.
Jag hoppas du har fått svar på din fråga! Behöver du vidare vägledning i en framtida process är du varmt välkommen att boka en tid med våra jurister på ett kontor nära dig, det kan du göra här.
Med vänlig hälsning,
Maria Juhlin
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.