Kan man JK-anmäla JO?
JO har en mycket speciell rättslig grund att verka utifrån. JO lyder t.ex. under riksdagen och skiljer sig därmed i många avseenden från de statliga myndigheter som lyder under regeringen. Båda myndigheterna är satta att bl.a. granska myndigheters och enskilda tjänstemäns maktutövning. Deras inbördes förhållande framstår dock som oklart för mig.
Av min frågeställning kan förstås att jag anser mig ha skäl att få JO:s agerade i ett särskilt ärende granskat av någon annan rättsinstans och att jag har bedömt att JK skulle kunna vara en sådan instans. I det fall ni i er analys kan se att det finns andra framkomliga vägar för att få JO:s myndighetsutövning granskad är jag förstås tacksam om jag även kan få ta del av sådana uppgifter..
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Allmänt om Justitieombudsmannen (JO)
JO är en myndighet under riksdagen som har till uppgift att granska och kontrollera regeringen och den offentliga förvaltningen (13:2 § riksdagsordningen). Ombudsmännen väljs direkt av riksdagen (13:6 § regeringsformen). Det är riksdagens konstitutionsutskott (KU) som bereder valet av ombudsmän (se tilläggsbestämmelse 13.3.1 § riksdagsordningen). Riksdagen får på KU:s begäran entlediga en ombudsman som inte åtnjuter riksdagens förtroende (13:4 § riksdagsordningen).
JO lyder dock inte under någon annan myndighets granskning i den mening att man kan göra en formell anmälan mot JO.
Kan JO bli föremål för granskning av Justitiekanslern (JK)?
JK:n har till uppgift att utöva tillsyn över de som utövar offentlig verksamhet och se till att dessa efterlever lagar, författningar samt i övrigt fullgör sina åtaganden. Under JK.s tillsyn står de som anges i 2 § och 3 § (1 § lag om justitiekanslerns tillsyn).
Enligt 2 § omfattar inte JK:s tillsyn riksdagens myndigheter. Eftersom JO är en myndighet under riksdagen kan JO inte bli föremål för JK:s granskning.
Vad kan man göra för att få till en granskning av en JO:s agerande?
Eftersom det inte finns någon myndighet som har tillsyn över JO kan en JO:s agerande inte överprövas av en annan rättsinstans. JO:s beslut går alltså inte att överklagas. Har man synpunkter på en JO och vill framföra dessa till en högre instans kan man egentligen bara vända sig till KU, som ju har mandat att föreslå entledigandet av en ombudsman som inte åtnjuter riksdagens förtroende.
I praktiken tror jag dock att det kan bli svårt att få en JO:s hantering av ett särskilt ärende granskat. Vissa hävdar att KU är för passivt i den här typen av frågor och det ska förmodligen till något väldigt spektakulärt för att KU ska titta närmare på det.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan sägas att JO är en myndighet under riksdagen, som inte lyder under någon annan myndighets granskning. JO kan därför inte JK-anmälas. Om man har synpunkter på JO kan man enbart vända sig till KU, som har mandat att föreslå entledigandet av en ombudsman som missköter sitt arbete.
Jag hoppas att du fick svar på dina funderingar! För vidare läsning kan jag tipsa om Lars Nydells artikel i frågan, samt JO:s hemsida.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.