Hej, jag blev nyss av med min A-Traktor och mitt AM-körkort. De säger att jag körde fortare än 30 fast jag inte gjorde det. De har inga mätningar eller inspelade filmer på det, alltså inga bevis. De provkörde aldrig heller min A-traktor utan beslagtog den på plats utan att ha test kört den. Detta är då väldigt skumt då man endast beslår tar en A-traktor vid en misstänke utav manipulation av fordonets hastighet. Är de okej att ta mitt körkort och min A-traktor utan några bevis av fortkörning eller misstankar av manipulation?
Mvh,
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Olovlig körning
Den som uppsåtligen för ett körkortspliktigt fordon utan att vara berättigad till det döms för olovlig körning (3 § lagen om straff för vissa trafikbrott. För att få köra en A-traktor krävs att man har ett traktorkort eller ett B-körkort (2 kap. 2 § körkortslagen).
Vad definierar en A-traktor?
Vägverket har utfärdat föreskrifter kring vad som krävs för att ett fordon ska klassificeras som en A-traktor.
Bland annat står i 4 kap. 33 § att en A-traktor är en ombyggd personbil som på grund av sin konstruktion högst kan köra 30 km/h på horisontell väg. Ombyggnaden skall vara så konstruerad och utförd att det endast med stor svårighet går att öka A-traktorns högsta konstruktiva hastighet. A-traktorns hastighet på lägsta växeln skall vara högst 10 km/h vid 2/3 av ursprungsmotorns maximala varvtal.
En trimmad eller annars konstruerad A-traktor som till exempel kan köra snabbare än 30 km/h betraktas i lagens mening som en personbil. För att få köra ett sådant fordon krävs därför att man har ett B-körkort (2 kap. 1 § körkortslagen). En person som kör en trimmad A-traktor utan B-körkort begår olovlig körning enbart genom att framföra fordonet - oavsett om denne kör snabbare än 30 km/h eller ej.
Beslag av fordon
Föremål som skäligen kan antas ha betydelse för utredning av ett brott får beslagtas (27 kap. 1 § rättegångsbalken).
Beslut om beslag ska normalt fattas av undersökningsledaren eller åklagaren. Om det anses ligga fara i dröjsmål får dock även polisman besluta om beslag. Den som har drabbats av beslaget kan då begära rättens prövning av detta. Rättens prövning ska ske skyndsamt och omprövning av beslaget ska göras inom 4 dagar (27 kap. 6 § rättegångsbalken).
Med ”skäligen kan antas” menas att det finns konkreta omständigheter av viss styrka som tyder på att föremålet som beslagtas har betydelse för utredningen. Polisen verkade i ditt fall misstänka att din A-traktor gick för fort, vilket borde räcka för att få beslagta fordonet.
Ett föremål kan vara i beslag så länge det behövs för utredningen. Beslaget ska hävas så fort förundersökningsledaren anser att den tekniska undersökningen och bevisupptagningen från fordonet är klar.
Körkortsingripande
En person som har gjort sig skyldig till olovlig körning kan få sitt körkort återkallat om överträdelsen inte är ringa (punkt 4 i 5 kap. 3 § körkortslagen). Polisen ska omhänderta körkortet om det på sannolika skäl kan antas att körkortet kommer att återkallas enligt den tidigare nämnda bestämmelsen (punkt 2 i 5 kap. 7 § körkortslagen).
I samband med återkallelsen ska det bestämmas en tid inom vilken ett nytt körkort inte får utfärdas (spärrtid). Spärrtiden ska vara lägst en månad och högst tre år (5 kap. 6 § körkortslagen).
Transportstyrelsens beslut om att återkalla körkortet kan överklagas inom 3 veckor efter att körkortsinnehavaren har fått del av beslutet. Detta görs skriftligen till den förvaltningsrätt inom den domkrets som denne är folkbokförd i (8 kap. 1 § körkortslagen).
Varning istället för återkallelse
Det finns situationer då körkortet inte behöver återkallas. Enligt 5 kap. 9 § körkortslagen ska istället en varning utfärdas om detta av särskilda skäl bedöms vara en tillräcklig åtgärd. Bedömningen är situationsberoende och avgörs av omständigheterna i varje enskilt fall.
Att framföra ett fordon utan att ha behörighet till detta brukar generellt ses som ett ganska allvarligt trafikbrott där en varning inte är tillräcklig. Om föraren sedan tidigare är ostraffad och om körningen inte har inneburit någon faktisk trafikfara kan dock en varning räcka.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan konstateras att en A-traktor måste vara konstruerad på ett visst sätt för att inte betraktas som en personbil. En A-traktor som till exempel är konstruerad på ett sådant sätt att den kan köras snabbare än 30 km/h är därför att betrakta som en personbil i lagens mening. Att medvetet framföra ett sådant fordon utan att ha B-körkort utgör därför olovlig körning, oavsett om man faktiskt kör snabbare än 30 km/h eller ej.
För att beslagta ett fordon samt omhänderta ett körkort krävs rätt starka indikationer på att personen i fråga har begått ett brott. En polis antaganden om att ett fordon har körts för fort eller annars har förts fram olovligen kan dock vara tillräckligt för detta.
Råd
Du har möjlighet att få tillbaka ditt körkort och din A-traktor om det inte finns några bevis för att du har kört för snabbt eller för att ditt fordon är konstruerat på ett felaktigt sätt. Jag skulle därför råda dig att läsa igenom Vägverkets föreskrifter om vad som krävs för att ett fordon ska klassificeras som en A-traktor. Dessa finner du HÄR.
Om din A-traktor verkar uppfylla dessa krav så skulle jag råda dig att överklaga Transportstyrelsens beslut om att återkalla körkortet. Om du inte heller har skrivit under något strafföreläggande, skulle jag råda dig att bestrida och ta detta vidare.
Jag hoppas att detta svarade på dina funderingar! Om du behöver hjälp med att formulera ett överklagande eller att annars ta detta vidare så är du varmt välkommen att boka tid hos någon av Familjens jurists erfarna jurister.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.