Hej har en fråga ang erkännande av misshandel.
Min ex man har erkänt misshandel i sms till utredaren i fallet, även skickat en kopia på det till mig. Han har inte varit på förhör än. Frågan är då om man erkänner brott blir det automatiskt åtal/straff? (Strafföreläggande) eller kan åklagaren ändå lägga ner utredningen?
Hej och tack för att du har vänt dig till oss med dina fråga!
Nedan redogörs för ifall ett erkännande per automatik leder till ett straff, eller om det finns möjlighet för åklagaren att ändå lägga ned utredningen.
Åklagarens åtalsplikt
Som huvudregel har åklagaren absolut åtalsplikt. Det innebär bland annat att åklagaren, när denne på objektiva grunder bedömer att det finns tillräckliga bevis för att den misstänkta har begått ett brott är skyldig att väcka åtal. (och driva förundersökningen). Även i de fall någon som har anmält brottet inte längre vill medverka eller tar tillbaka uppgifter. Om tillräckliga skäl för åtal saknas så får inte åklagaren väcka åtal. Sådana omständigheter som kan innebära att åklagaren inte ska väcka åtal är brist på teknisk bevisning, eller att den misstänkte förnekar brottet i fråga.
Strafföreläggande
Ett strafföreläggande ersätter rättegång, och är åklagarens möjlighet att istället för att åtala den misstänkte, besluta om strafföreläggande. Föreläggandet har således samma verkan som en dom. Den centrala skillnaden är att åklagaren inte väcker åtal (vilket leder till rättegång). Ett strafföreläggande skickas till den misstänkte, tillsammans med ett brev som innehåller ett datum med senast möjliga svarsdatum, varpå den misstänkte ges möjligheten att godta eller inte godta föreläggandet. Ett godkänt strafföreläggande kan inte överklagas. Om någon erkänner ett brott samt de angivna följderna enligt strafföreläggandet (godkännande), så innebär det att strafföreläggandet vinner laga kraft.
Bedömningen i ditt fall
Av frågan framgår att din före detta man har erkänt misshandel till utredaren och dig genom sms. Han får därför sägas ha erkänt gärningen. Innan detta leder till ett strafföreläggande så behöver din före detta man godta detta enligt ovan. Om han inte gör det så väcker åklagaren i de allra flesta fall åtal mot den misstänkte (om åklagaren bedömer att åtalet troligtvis kommer att leda till en fällande dom). Eftersom det framgår av de presenterade förutsättningarna i din fråga att din man har erkänt skriftligen, så är min bedömning att åklagaren kommer att finna skäl att väcka åtal i det fall som din man väljer att inte godkänna ett eventuellt strafföreläggande. Notera åklagarens absoluta åtalsplikt ovan. Vid rättegången kommer erkännandet åberopas som bevisning och tillmätas högt bevisvärde (det vill säga få stor betydelse såsom bevisning på åklagarsidan).
Sammanfattande kommentar
Det räcker inte med att den misstänkte (din före detta man) har erkänt gärningen (misshandeln) i ett sms till utredaren och till dig. Om det är fråga om att ett strafföreläggande ska utfärdas så behöver han också godkänna föreläggandet. Om han inte gör det så kommer åklagaren förmodligen driva ett åtal varpå huvudförhandling kommer att hållas. Under denna kommer erkännandet åberopas som tungt vägande bevisning.
Om du vill läsa mer om den straffrättsliga processen, så kan du göra det på åklagarmyndighetens hemsida, här!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.