Hej jag har fyllt 31 och jag vill ansöka om aktivitetsersättning hos Försäkringskassan. Men där kan man ansöka bara under 30 år vad ska jag göra eller va kan jag göra?? Har adhd. Har blivit omhändertagen av socialen vid 15år, lvu suttit inlåst på olika hem från början, sen SiS ungdomshem inlåst vid 16år, fyllde 18 inlåst. Förlorade skoltiden. Blev glömd där hade suttit med folk som har gjort grova brott, satt jag där med lvu. Har blivit boverkad av detta nu är jag 31 suttit inne 2015 3år -- 2019 3år nu sitter jag på en behandlingshem för ett narkotikabrott hela mitt liv var katastrof med de som jag har varit med om mina diagnoser adhd - kroniskt deprimerad- Dyslexi, har ej kunnat jobba nått. Har svårt att utföra saker. Vad kan jag söka någonstans o vart??
Inledning
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om socialförsäkring och förmåner från Försäkringskassan. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i socialförsäkringsbalken (SFB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller, först gällande aktivitetsersättning och sedan gällande sjukersättning. Det är två ersättningar från Försäkringskassan som liknar varandra på många sätt.
Aktivitetsersättning
Aktivitetsersättning är en ersättning som man kan få som tidigast från och med juli det år då den försäkrade fyller 19 år och längst till och med månaden före den månad då man fyller 30 år, 33 kap. 18 § SFB.
Kraven för att kunna få aktivitetsersättning är att man har en sjukdom eller funktionsnedsättning och
Sjukersättning
Hel sjukersättning kan lämnas tidigast från och med juli det år då man fyller 19 år och längst till och med månaden före den månad då man fyller 65 år, 33 kap. 16 § 1 st. SFB. Tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels sjukersättning kan lämnas tidigast från och med den månad då man fyller 30 år och längst till och med månaden innan man fyller 65 år, 33 kap. 16 § 2 st. SFB. Från och med januari 2023 kan sjukersättningen som längst lämnas till och med månaden före den månad då man fyller 66 år.
Om man har fyllt 19 år men inte 30 år kan man få hel sjukersättning om man har en sjukdom eller funktionsnedsättning och
Om man har fyllt 30 år kan man få sjukersättning om man har en sjukdom eller funktionsnedsättning och
Du kan läsa med om de olika ersättningarna på Försäkringskassans hemsida.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Som du kan se ovan är aktivitetsersättning och sjukersättning två ersättningar som liknar varandra, men där det finns lite olika kriterier vad gäller bland annat ålder. Eftersom du uppger att du har fyllt 31 år kan du alltså inte ansöka om aktivitetsersättning som du säger.
Om det är så att du inte har möjlighet att arbeta på grund av en stadigvarande nedsatt arbetsförmåga finns dock möjligheten att i stället ansöka om sjukersättning. Sjukersättningen liknar på många sätt aktivitetsersättningen, men är en ersättning som man kan söka efter det att man har fyllt 30 år.
Det är svårt att utifrån din fråga avgöra vad du ska göra. Om du har möjlighet att vända dig till Försäkringskassan bör dock de kunna hjälpa dig vidare angående vad som skulle passa bäst för din situation.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var angående vad du kan göra när du är för gammal för att ansöka om aktivitetsersättning men inte har möjlighet att arbeta. Min rekommendation till dig är att du kontaktar Försäkringskassan för att diskutera vad du har för möjligheter. Det kanske är så att en annan ersättning, exempelvis sjukersättning, skulle passa dig och din situation.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.