Jag har haft en skuld hos Intrum Justitia. För sex månader sedan ville de göra en ny avbetalningsplan. Jag frågade om hjälp att få mig till mötes då det ör en skuld som egentligen inte är min och som jag betalt kontinuerligt på sedan 2012.
Historian är lång, men saken är den att jag fått hem skickat brev från Intrum sex månader i rad där det står att jag endast behöver göra sex avbetalningar till sedan skriver de av skulden.
Dessa brev har kommit varje månad ovh det har minskat med antal betalningar för varje gång. Alltså typ ”nu återstår endast fem betalningar nästa brev; ”nu återstår endast fyra betalningar” osv med mina ärende nr och min sammanlagda skuld med löfte om att när de är betalda skriver de av resten.
När sista betalningen skulle göras kom ett annat brev från dem där de ville ha ven ny avbetalningsplan!
Jag ringde och sade att jag har just betalt in sista så nu är mina skulder avskrivna enligt överenskommelse.
Men då fick jag till svar att de skickat ut fel brev! Sex gånger! Och att de inte kommer skriva av någon skuld!! Får de lov att göra så?
Först skicka ut brev med löften om att de ska skriva av skulden och sedan komma o säga att de skickar ut fel brev? Fast med mina skulder och ärendenummer? Jag fattar ingenting. Kan de verkligen bara säga att nähä fet var fel du ska betala ändå? Snälla hjälp mig med den här frågan! Jag vet inte vart jag ska vända mig!
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Regler om inkassoförfaranden återfinns i inkassolagen. Datainspektionen har givit allmänna råd och rekommendationer hur inkassolagen ska tillämpas. De allmänna råden är inte bindande men de är rekommendationer om hur de bindande kraven i lagarna kan uppnås, du hittar råden här.
God inkassosed
Inkassoverksamhet ska bedrivas enligt god inkassosed. Gäldenären får inte vållas onödig skada eller olägenhet eller utsättas för otillbörlig påtryckning eller annan otillbörlig inkassoåtgärd, se 4 § inkassolagen.
Amorteringsplan
Om en gäldenären inte kan betala hela den förfallna skulden på en gång kan en betalningsuppgörelse träffas och en amorteringsplan upprättas. Planen ska upprättas i samråd med gäldenären, som då kan upplysa om sina ekonomiska möjligheter och påverka utformningen av planen.
En amorteringsplan bör innehålla:
Borgenärens namn, vad fordran avser, kapitalbelopp, dröjsmålsränta, räntesats enligt inkassokrav, kostnadsersättning för inkassokrav, upprättande av amorteringsplan, aviserings- och bokföringskostnader, samt övriga kostnader, antalet delbetalningstillfällen, delbetalningarnas storlek, tidpunkter för delbetalningar och totalskuld.
Det bör också framgå vad som händer om planen inte följs, t.ex. att den upphör att gälla för ett visst delbelopp eller i sin helhet.
En överenskommelse om en amorteringsplan innebär i princip att borgenären åtar sig att inte vidta några inkassoåtgärder om gäldenären följer planen. God inkassosed får därför anses innebära att ett mål som har inletts vid domstol eller kronofogdemyndighet ska återkallas, såvida man inte har kommit överens med gäldenären om något annat.
Vad gäller i ditt fall?
Det bör enligt min bedömning strida mot god inkassosed att träffa en överenskommelse om amorteringsplan och därefter hävda att amorteringsplanen var felaktig och därmed ogiltig efter att samtliga inbetalningar gjorts. En amorterinsplan innebär att inkassobolaget har åtagit sig att inte vidta vidare inkassoåtgärder om amorteringsplanen följs, vilket verkar vara fallet för dig. Har du en giltig betalningsuppgörelse bör du framföra till bolaget att en giltig överenskommelse har träffats, hänvisa till avtalet samt till god inkassosed som är lagstadgat. Du bör alltid i förstahand lösa tvisten med inkassobolaget innan du ansöker om att få tvisten avgjord i tingsrätt.
Jag vill förtydliga att detta är min tolkning av lagen och vad som bör vara tillämpligt i din situation. Jag har dessvärre inte funnit några rättsliga avgöranden i fall liknande ditt.
Jag hoppas du har fått svar på din fråga! Behöver du vidare hjälp i ditt ärende är du varmt välkommen att boka tid med någon av våra jurister på ett kontor nära dig. Lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.