Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Anmäld för bidragsbrott

Hej, jag jobbar 80% på natten och blir ofta erbjuden att hoppa in på lediga dagar eftersom jag jobbar inom vården och vi har ofta svårt att få tag på vikarier. Min stora dotter är 11och den lilla 9 och har under en längre tid haft svår migrän och vi har dessutom åkt på annat i familjen. Jag har nu blivit anmäld för bidragsbrott och jag har fått lapp om förhör från polisen. Jag är skyldig dom totalt 179 000kr för vab dom anser att jag inte hade rätt att få. Jag har alltså ansökt om vab då jag inte kunnat täcka arbetspass för att barnen varit sjuka. Jag hade i början ett samtal med en anställd på försäkringskassan som fick mig att tro att dom godkände detta. Jag har aldrig blivit anmäld för något i mitt liv och jag skulle aldrig ansökt om vab dessa dagar om jag visste att det inte var lagligt. Jag har säkert också lagt in dagar fel eftersom jag jobbar natt och mina pass sträcker sig mellan två dygn. Jag brukade alltid ansöka för dagen då passet började men det är tydligen då jag går av som gäller. Jag är orolig att få fängelse. Det ända jag kan skaffa fram är bevis på att mina barn inte var i skolan pga sjukdom dessa dagar. Men så här långt i efterhand är det skitsvårt att få fram bevis på att någon ringt in mig. Eftersom det är den som tar passet som man skriver upp inte alla man försökt få in. Jag känner att jag ofta får olika svar från olika anställda på försäkringskassan och jag kommer aldrig mera att våga söka om vab ersättning eller annat. Jag har dessutom varit utbränd under lång tid och har svårt att minnas alla detaljer för att få ett riktigt försvar. Jag är väldigt orolig för att få fängelse för mina barn är närmare mig och min man och min stora tjej går igen jobbiga grejer med sin migrän. Jag glömde att nämna att jag är hos kronofogden och det är därför dessa extra dagars jobb varit så viktiga för mig. Hur ser det ut för mig?

Rådgivarens svar

2017-08-30

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Bidragsbrott regleras i bidragsbrottslagen, denna lag gäller för bidrag som ges av t.ex. Försäkringskassan. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur det ser ut i din situation.

Vad är bidragsbrott?
I 2 § bidragsbrottslagen sägs att den som lämnar oriktiga uppgifter eller inte anmäler ändrade förhållanden som hen är skyldig att anmäla och på så sätt orsakar att pengar eller för mycket pengar felaktigt betalas ut döms för bidragsbrott till fängelse i högst två år, eller om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader. Bidragsbrott är ett så kallat uppsåtsbrott vilket betyder att personen måste ha gett oriktiga uppgifter eller underlåtit att ge uppgifter med flit. Det finns även grovt bidragsbrott och vårdslöst bidragsbrott. Grovt bidragsbrott, se 3 §, kan man dömas till om det t.ex. handlar om ett stort belopp pengar, vägledande brukar vara fem förhöjda prisbasbelopp vilket motsvarar ungefär 228 000 kr. Straffet är då fängelse i minst sex månader och högst fyra år. Vårdslöst bidragsbrott, se 4 §, är om man genom grov oaktsamhet, alltså inte med flit, lämnar oriktiga uppgifter eller underlåter att göra det. Vid vårdslöst bidragsbrott kan man dömas till böter eller fängelse i högst ett år.    

När har man rätt till ersättning för VAB?
Du har rätt till ersättning för VAB om ditt barn är mellan 8 månader och 12 år gammal, du stannar hemma från jobbet för att du ska ta hand om ett sjukt barn eller ta hen till läkare eller likande och du är försäkrad i Sverige. Ersättning för VAB kan ges i max 120 dagar per år. För att ansöka om VAB ska du först anmäla att barnet är sjukt och sedan ansöka om pengarna när barnet är friskt igen. VAB ska anmälas från första dagen du stannar hemma med barnet.

Vad gäller i ditt fall?
Du säger att du har sökt om VAB då barnen har varit sjuka och du av denna anledning inte har kunnat gå till jobbet, detta är själva syftet med VAB. Bidragsfusk med VAB innebär oftast att man anmäler att sitt barn är sjukt men trots detta går till jobbet, alltså lämnar man oriktiga uppgifter till Försäkringskassan. Bidragsbrott kräver som sagt uppsåt, du måste alltså medvetet och med flit lämnat felaktiga uppgifter. Utifrån din fråga verkar det som att du inte har haft uppsåt i dina handlingar. Du skriver att du aldrig skulle sökt VAB om det inte var lagligt och att du hade ett samtal med en handläggare på Försäkringskassan som fick dig att tro att de godkände din ansökan. Det verkar därför som att du inte kan bli dömd för bidragsbrott enligt 2 § eftersom du inte hade något uppsåt.

Däremot kan vårdslöst bidragsbrott enligt 4 § bli aktuellt. Du skriver att du antagligen har lagt in fel dagar och därmed lämnat in felaktiga uppgifter. För att dömas för vårdslöst bidragsbrott krävs att du har varit grovt oaktsam, det krävs ofta att man varit medvetet oaktsam, men detta är inget krav. I ditt fall är du medveten om att du kanske har angett fel dagar vilket gör dig medvetet oaktsam. Vid vårdslöst bidragsbrott riskerar man att få böter eller fängelse i högst ett år. Bara för att fängelse är med i straffskalan betyder inte att man blir dömd till det, där är många faktorer som ska beaktas t.ex. hur samarbetsvillig du är eller om du har begått bidragsbrott tidigare. Vårdslöst bidragsbrott ger normalt dagsböter.  

Förhör
Vid ett förhör för bidragsbrott kommer du få förklara vad som har hänt och svara på frågor. Polisen tar därefter ställning till om de anser att du har begått ett brott eller inte. Om de finner dig misstänkt för brott skickas ärendet vidare till en åklagare som väcker åtal där en ny bedömning görs i domstol.

Sammanfattning
Jag kan inte ge dig en säker bedömning för vad du kan komma att dömas till eller vilken påföljd som eventuellt kan bli aktuell. Det är inte ens säkert att polisen finner dig skyldig till något. Om du behöver hjälp av ett ombud som kan föra din talan vid en eventuell process i domstol är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på Familjens Jurist.

Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga och att din situation löser sig.

Med vänlig hälsning,
Sofia Berg

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.