Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Ansöka om kontaktförbud

Hej! Jag är myndig och undrar om man kan ansöka om kontaktförbud mot en person som psykisk misshandlar en? Hon kränker mig och använder sig av olika former av utpressningsmetoder för att få mig att lyda. Personen ifråga är min mamma. Hon kommer inte lämna mig i fred frivilligt utan kommer göra allt för att kontakta mig. Tidigare då jag försökt bryta med henne har hon dykt upp på min skola och skrikit. Då hon tidigare har utsatt mig för fysisk misshandel är jag nu rädd att hon ska ta till våld för att få mig att lyda.

Rådgivarens svar

2021-10-01

Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.

Jag förstår din fråga som att du undrar vad som krävs för ett kontaktförbud. Eftersom du är myndig behöver det inte bektas att personen du vill ansöka om ett kontaktförbud mot är din förälder. Nedan redogörs för förutsättniignarna för kontaktförbud och hur man ansöker om dett sådant och därefter avslutas svaret med en kommentar om din situation och en rekommendation om hur du kan gå vidare.

Förutsättningar för kontaktförbud

Kontaktförbud regleras i lag (1988:688) om kontaktförbud.

Om det på grund av särskilda omständigheter finns en risk att någon kommer att utsätta en annan person för brott, förföljelse eller allvarliga trakasserier kan kontaktförbud meddelas. Det innebär att personen förbjuds att kontakta och besöka den skyddade personen.

Vid bedömningen av om ett kontaktförbud ska meddelas tar man hänsyn till om skälen för ett kontaktförbud uppväger det intrång eller det men i övrigt som kontaktförbudet innebär för den som förbudet gäller mot.

Olika typer av kontaktförbud

Det finns flera olika typer av kontaktförbud som varierar i omfattning. Det som kallas för ordinärt kontaktförbud innebär att en person förbjuds att besöka, kontakta eller följa efter den skyddade personen.

Ett utvidgat kontaktförbud innebär, utöver det som gäller för kontaktförbud, att personen inte heller får vara i närheten av den skyddade personens bostad, arbetsplats eller ställen där den skyddade personen brukar vara. Ett utvidgat kontaktförbud kan förenas med elektronisk övervakning genom det som i dagligt tal kallas fotboja om ett första kontaktförbud överträtts.

Särskilt utvidgat kontaktförbud är det mest ingripande förbudet och förutsätter att ett utvidgat kontaktförbud överträtts. Ett särskilt utvidgat kontaktförbud innebär att personen inte får vistas i ett ännu större område runt den skyddade personens bostad, arbetsplats eller andra ställen där den skyddade personen brukar vara. Även denna typ av kontaktförbud kan kombineras med elektronisk övervakning genom fotboja.

Om personen som beläggs med kontaktförbud delar bostad men den skyddade personen kan ett kontaktförbud i gemensam bostad meddelas. Då får personen inte vara i den gemensamma bostaden.

Ansöka om kontaktförbud

Enligt 7 § lag (1988:688) om kontaktförbud prövas frågor om kontaktförbud av åklagare. Som huvudregel är det den som skyddet avser själv som ska ansöka om kontaktförbudet men frågan om kontaktförbud kan tas upp av en annan person samt även om personen som behöver skydd inte ansökt om det. Den som vill ansöka om kontaktförbud ska vända sig till polisen eller Åklagarmyndigheten.

Din situation

Som visat ovan kan vem som helt ansöka om ett kontaktförbud mot vem om helst vilket innebär att du kan ansöka om ett kontaktförbud mot di mamma.

För att ett kontaktförbud ska meddelas krävs det att det föreligger en risk att personen som kontaktförbudet avser, alltså din mamma, kan komma att utsätta dig för brott, förföljelse eller allvarliga trakasserier. Du nämner att det tidigare hänt att din mamma utsatt dig för våld och nu kränker och utpressar dig på olika sätt, detta är sådant som talar för att ett kontaktförbud kan meddelas. Det är dock svårt för mig att ge något mer precist svar då jag inte kan avgöra om trakasserierna räknas som allvarliga eller om det finns risk att hon kommer att. utsätta dig för brott eller förföljelse.

Rekommendation

Om du vill ansöka om ett kontaktförbud åt sin styvson ska du kontakta polisen eller Åklagarmyndigheten. De kan även svara på andra frågor som du eventuellt har..

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har fler frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.