Jag är misstänkt för dataintrång sen 2 år tillbaka. Nu har jag ansökt om taxilegitimation och Transportstyrelsen har bett mig att skicka in ett yttrande pga att jag är misstänkte för detta. Det verkar som de kommer att ge mig avslag pga det (laglydnad). Finns det något jag kan skriva eller visa för att de ändå ska ge mig legitimationen? Dessa 2 år som har gått, har jag inte gjort något brott, räknar Transportstyrelsen inte in detta? Och att stå som misstänkt för dataintrång, påverkar inte mitt omdöme i trafiken.
Hej!
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan ska jag redogöra för vad som gäller i ditt fall.
Vilka krav som måste vara uppfyllda för att erhålla taxilegitimation hittar du i taxitrafiklagen. Information finns även att finna hos Transportverket samt hos Svenska Taxiförbundet.
Gällande rätt
Taxiförarlegitimation får ges till den som i fråga om yrkeskompetens och laglydnad bedöms vara lämplig att tjänstgöra som förare i taxitrafik, se 3 kap. 3 § 1 st. 4 p. taxitrafiklagen. Om en ansökan avslås pga. att kravet på laglydnad inte anses uppfyllt, ska en tid på lägst sex månader och högst fem år bestämmas under vilken den prövade ska anses olämplig att inneha taxiförarlegitimation, se 3 kap. 8 § taxitrafiklagen.
Frågan blir då om en misstanke för dataintrång är av sådan karaktär att du anses olämplig för att vara taxichaufför. Här blir en lämplighetsprövning aktuell.
Av förarbeten till äldre lagstiftning, vilka fortfarande har relevans vid tillämpning av nuvarande taxitrafiklag framgår bl.a. att särskild vikt läggas vid den utsatta ställning som en taxikund har. Brott mot person och mera allvarliga tillgreppsbrott i allmänhet ska leda till att föraren bedöms olämplig och taxilegitimation ska vägras även om brottet varit relativt lindrigt. Vid bedömningen av om ett brott tyder på att taxiföraren är olämplig har i avgöranden uttalats att man ska ta hänsyn inte bara till hur allvarligt brottet är utan även gärningens karaktär och omständigheterna kring brottet, se rättsfallet RÅ 2010 ref. 118. Vid ansökan om taxiförarlegitimation bör det inte krävas att ett begånget brott dokumenterats genom ett lagakraftvunnet brottmålsavgörande eller motsvarande. En misstanke om brottslighet kan vara tillräcklig (prop. 1993/94:168 s. 41 och 88).
Möjlig argumentation
Det är svårt för mig att yttra mig om lämplighetsprövningen på Trafikverket och hur du ska argumentera för att de inte ska ta hänsyn till misstanken då de enligt förarbeten och domstolsavgöranden i de flesta fall beaktar misstankar om brott vid ansökningar om taxiförarlegitimation.
Relevant för dig att nämna kan vara att en individuell prövning alltid måste göras i varje enskilt fall och att du i första hand ska beviljas taxiförarlegitimation, i andra hand att olämplighetstiden endast ska vara sex månader. Framför att du inte har gjort dig skyldig till några allvarliga eller upprepade brott tidigare eller efter misstanken om dataintrång. Du kan även argumentera för att syftet med lagen är att förhindra att brott sker mot passagerare i taxitrafik och att brottet du är misstänkt för inte föranleder att du inte skulle vara en pålitlig taxichaufför då brottet du är misstänkt för saknar samband med yrket.
Jag vill här reservera mig för att det kan finnas ytterliga argument som du kan framföra och som kan ha betydelse för bedömningen om du ska beviljas taxilegitimation eller inte då jag saknar närmare erfarenhet kring denna typ av prövningar. Jag hoppas du har fått klarhet i vad som gäller samt fått svar på din fråga. Jag önskar dig lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.