Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Anställningsformer och uppsägningstid

För fyra månader sedan började jag arbeta för ett städföretag som saknar kollektivavtal. På anställningsbeviset står det att jag är timmanställd men där står inget om sysselsättningsgraden. Där står även att jag har tre månaders uppsägning. Jag rapporterar varje månad hur många timmar jag arbetar och får lön enligt det. Enligt mig är detta en timmanställning. Jag har ett grundschema som dock ändras ganska ofta. Om någon av kunderna inte vill ha städat får jag ingen lön för den tiden fast jag enligt grundschema skulle jobbat. Är min anställning verkligen tillsvidare eller är det en timmanställning? Som jag jobbar nu kan chefen ta kunder från mig till någon annan och jag blir av med lönen för dom timmarna. Det känns märkligt att jag ska ha tre månaders uppsägning utan att veta om jag har 125 timmar eller 20. Jag måste ju ha en inkomst j a g klarar mig på.

Rådgivarens svar

2019-02-27

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

I lagen om anställningsskydd (LAS) regleras de olika anställningsformerna som finns i Sverige. Vissa delar av ett anställningsförhållande regleras också av medbestämmandelagen. Nedan följer en redogörelse för din situation, med svar på din fråga.

Anställningsformer
Huvudregeln i LAS är att ett anställningsavtal ska gälla tills vidare. Detta gäller alltså om ingenting annat anges. Tidsbegränsade anställningsformer kan vara till exempel provanställningar, vikariat eller en allmän visstidsanställning. Dessa utgör undantag från huvudregeln. En tidsbegränsad anställning är en anställning som gäller under en begränsad period, det vill säga från och med ett visst datum till ett på förhand bestämt slutdatum.

Timanställning
En så kallad timanställning räknas inte upp i LAS som en giltig anställningsform. Det förekommer ändå rätt ofta i praktiken att man har en så kallad timanställning, vilket betyder att man är timavlönad. Det är alltså i princip en löneform och inte en anställningsform. Är man dock anställd tillfälligt har man ofta en intermittent anställning, en så kallad behovsanställning. Då kallas man in för arbete vid behov efter efterfrågan av arbetsgivaren. Man har inte rätt till ett visst antal timmar, eller en viss sysselsättningsgrad, och man har rätt att tacka nej till erbjudande om ett arbetstillfälle. Det uppkommer då ett nytt anställningsförhållande för varje arbetstillfälle och varje tillfälle är att se som en egen allmän visstidsanställning. De dagar man inte utför arbete, föreligger inget anställningsförhållande.

Angående att din arbetsgivare avbokar/återkallar arbetspass
Du nämner att du har ett grundschema. När du blir schemalagd i förväg kan man argumentera för att du inte är intermittent anställd, utan visstidsanställd. Då ska all schemalagd period räknas som anställningstid och du har rätt att jobba de pass som finns i ditt schema. På annan tid som redan är utlagd och överenskommen mellan dig och din arbetsgivare, ska arbetsgivaren inte kunna avboka dig eller låta bli att betala ut lön utan ditt godkännande. Detta blir då ett brott mot ert anställningsavtal, som ni träffade när ni först kom överens om att du skulle jobba dessa timmar.

Uppsägningstid
Angående din fråga om uppsägningstid, beror det på vilken anställningsform du egentligen har. Om du har ett grundschema tyder det på att du har en allmän visstidsanställning (eller tillsvidare, beroende på om avtalat slutdatum finns). Om du däremot tillfrågas om timmar och har rätt att tacka nej, har du en intermittent anställning. Vid en intermittent anställning har man oftast ingen uppsägningstid, eftersom man inte har något anställningsavtal mellan de gånger som man jobbar. Vid en visstidsanställning som löper en längre tid, upphör anställningsförhållandet vanligen det datum som det står angett i avtalet. Vid tillsvidareanställningar finns det en minsta uppsägningstid om en månad i LAS, men individuella anställningsavtal har som huvudregel företräde framför lagen.  

Sammanfattning och rekommendation
Sammanfattningsvis vill jag börja med att säga att din anställningssituation låter rörig, och jag tycker att det vore bra om du pratar med ditt fackförbund. Generellt kan jag säga att du självklart ska ha rätt att jobba på i förväg bestämda arbetspass, och du ska självklart få lön enligt det avtal du och din arbetsgivare träffat. Din uppsägningstid beror på vad för typ av anställningsform som gäller för dig, men generellt vid intermittenta anställningar har man ingen uppsägningstid alls eftersom man i praktiken är fri att sluta tacka ja till pass. Har ni avtalat om annat kan det dock ges företräde.

Om du inte är fackligt ansluten och skulle behöva hjälp med din situation kan du också ta kontakt med en jurist. Genom att följa denna länk kan du komma i kontakt med en jurist.

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor!

Med vänliga hälsningar,
Lovisa Törngren

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.