Hejsan, jag söker rådgivning ang. ett 6-månaders jobberbjudande från en teater - om jag tar det via enskilda firman, kan teatern bryta kontraktet pga corona, eller om inget annat än tidsperioden står i kontraktet är teatern ändå skyldig att betala den överenskomna summan? Finns det någon skillnad kring jobbsäkerheten i ett sådant läge om jag skulle ta jobberbjudandet som anställd?
Tack på förhand!
Tack för att du vänder dig till Juridiktillalla med din fråga. Vi ska försöka besvara din frågeställning så väl som möjligt.
Ditt anställningsskydd som konsult
Du beskriver att du har egen firma och att du har fått ett erbjudande att skriva på ett 6-månaders kontrakt med en teater. Jag tolkar det därför som att du ska arbeta som konsult på teatern genom din egna firma. Konsulter benämns i lagens mening som "uppdragstagare" istället för "arbetstagare". Detta innebär att du som uppdragstagare inte omfattas av Lagen om anställningsskydd (LAS) gentemot din uppdragsgivare, det vill säga teatern, och därför inte har samma skydd vid exempelvis uppsägningar som teaterns anställda. Skälet till detta är att din uppdragsgivare inte ses som din arbetsgivare utan det är istället din egna firma som är din arbetsgivare och som ska beakta LAS gentemot dig. I och med att du har egen firma antar jag dock att din arbetssysselsättning är beroende av om du har fått uppdrag eller inte och att ett inställt eller avbrytet uppdrag i praktiken kan få samma ekonomiska effekter som en uppsägning. Därför är det extra viktigt att du efterfrågar ett konsultavtal från din uppdragsgivare där villkoren vid uppsägning framgår tydligt innan du tackar ja till uppdrag. Ett tydligt konsultavtal är i praktiken en nödvändighet för en konsult för att denna ska veta vad hen tackar ja till och fungerar som regler att falla tillbaka på när LAS inte gäller från uppdragsgivarens sida. Det finns inga absoluta regler för hur ett konsultavtal ska vara utformat så uppsägningstiden kan därför variera. Med andra ord, be om att få se konsultavtalet av din uppdragsgivare innan du tackar ja till din anställning för att säkerställa att du känner dig trygg med reglerna omkring uppsägning och annat.
Uppsägning på grund av Corona
Corona har lett till en orolig arbetsmarknad för många, inte minst sagt för konsulter. Ett av de främsta skälen, såsom jag ser det, till varför konsulter har drabbats extra hårt av uppsäningar under denna tid är dels att uppdragsgivaren inte är skyldiga att beakta turordningsprincipen för konsulter vid uppsägning, dels att en uppdragsgivare inte kan permittera konsulter. Därför står inte sällan konsulter med sin "riktiga arbetsgivare", d.v.s. bemanningsföretaget eller sin egna firma, som sitt enda skydd i sådanna situationer. Om du skulle tacka ja till uppdraget hos teatern men sedan få avtalet uppsagt och inte heller få något nytt uppdrag kan du alltid kolla med Tillväxtverket om du har rätt att få ekonomiskt stöd för att kunna kortidspermittera dig själv genom din firma. Det vill säga att du får en möjlighet att behålla 90 % av din vanliga lön enligt avtalet med teatern samtidigt som du endast arbetar där minst 40 %. Som jag har uppfattat det krävs det dock att man har anställda för att stöd ska kunna utgå till enskilda firmor, så om du inte har några anställda bör du kika närmare hos Tillväxtverket på om detta verkligen berör dig.
Kompensation vid uppsägning
Om teatern skulle säga upp avtalet i förtid på grund av Corona gäller som tidigare nämnt den uppsägningstid som du och teatern har kommit fram till i konsultavtalet. Normalt sett utbetalas då lön under denna uppsägningstid, vilket i vanliga anställningssituationer brukar vara 2 månader om en arbetsgivare säger upp en arbetstagare. Däremot rekommenderar jag dig att se till att premisserna vid lön efter uppsägning samt uppsägningstid regleras specifikt i konsultavtalet. Saknas det specifika regler om detta, se då till att efterfråga detta av uppdragstagaren innan du skriver på avtalet! Du bör dessutom se till att inte bara uppsägning är reglerat i konsultavtalet, utan även avskedande. I ett anställningsförhållande enligt LAS gäller att avskedande bara får ske om arbetstagaren grovt har åsidosatt sina skyldigheter och jag rekommenderar dig att säkerställa att det finns en liknande formulering i ert konsultavtal då avskedande oftast medför att man inte får ut någon lön för tid därefter. Se även till att du har en uppdragsbeskrivning där det skriftligt framgår vilka förväntningar uppdragsgivaren har på dig så att avskedande inte kan ske på lösa grunder.
Sammanfattning och råd för framtida handling
Allt som allt, vid en konsultanställning är mitt bästa tips att se till att det finns ett specifikt och tydligt konsultavtal som du som uppdragstagare känner dig trygg att skriva under på. Att ha en uppdragsbeskrivning kan även vara bra att ha som grund i fall du skulle behöva argumentera emot ett avskedande som du anser saknar grund. Dessa dokument kan alltså skydda din anställning som konsult och jag hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor.
Skulle du ha ytterligare frågor eller exempelvis behöva hjälp att utforma ett utkast till ett konsultavtal till din uppdragsgivare är du mer än välkommen att boka tid hos våra erfarna jurister på Familjens jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.