Hej!
Vad händer om man förstorar vissa uppgifter till Försäkringskassan? Inte riktigt medvetet.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Din fråga gäller brott och det är brottsbalken (BrB) samt bidragsbrottslagen som är tillämpliga.
Bidragsbrott
Den som lämnar oriktiga uppgifter och därmed orsakar risk för att en ekonomisk förmån felaktigt betalas ut, eller betalas ut med ett för högt belopp, kan göra sig skyldig till bidragsbrott. Det kan även vara ett bidragsbrott att i vissa fall låta bli att anmäla att man har ändrade förhållanden, om det kan få betydelse för vilket bidrag man får. För att dömas till bidragsbrott krävs det att man har agerat med uppsåt (dvs med vilja) eller att man har varit grovt oaktsam (dvs uppenbart slarvig). Straffskalan för bidragsbrott av normalgraden är fängelse i högst 2 år. För ringa brott kan man dömas till böter eller fängelse i högst 6 månader, och för grovt brott fängelse i lägst 6 månader och högst 6 år (2 § samt 3 § bidragsbrottslagen).
Bedrägeri
Bedrägeri innebär att man vilseleder någon till en handling eller underlåtenhet som innebär en vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledde. För bedrägeri döms också den som lämnar oriktig eller ofullständig uppgift. Straffskalan för brottet är fängelse i högst 2 år. Man kan även dömas för ringa bedrägeri, straffet är då böter eller fängelse i högst 6 månader, eller grovt bedrägeri. Straffet för grovt brott är fängelse i lägst 6 månader och högst 6 år). Detta framgår av 9 kap 1-3 §§ BrB.
Din situation
Att lämna falska uppgifter till Försäkringskassan kan vara brottsligt. Försäkringskassan är skyldig att anmäla misstanke om brott. Det brott som främst aktualiseras är då bidragsbrott, men även bedrägeri kan vara aktuellt. Om det går att bevisa att du har lämnat osanna uppgifter med vilja, eller om man kan bevisa att du har varit uppenbarligen slarvig när du har lämnat dessa uppgifter, kan du dömas för brottet. Vad straffet i sådana fall blir beror på om straffet bedöms vara ringa, av normalgraden eller grovt.
Om du vill ha ytterligare juridisk rådgivning kan jag rekommendera att du kontaktar Familjens Jurist.
Hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor får du gärna återkomma.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.