Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Är det brottsligt att sälja en vara som är på avbetalning?

Hej, Jag har en tjejkompis som köpt en 3D skrivare via avbetalning. Hon har ej kunnat betala sin faktura och hon hotades av företaget att hon kommer bli polisanmäld för bedrägeri om hon ej betalar eller skickar tillbaka produkten. Hon försökte då att sälja varan så att fakturan kunde betalas. Men då har säljaren letat upp henne på Facebook Marketplace och hotar nu om anmälan för häleri? Min fråga är om hon verkligen kan bli anmäld för bedrägeri & häleri?

Rådgivarens svar

2022-09-09

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om avbetalningar. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i konsumentkreditlagen (KkredL) samt brottsbalken (BrB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Konsumentkreditlagen

Konsumentkreditlagen gäller de fall där en näringsidkare ger kredit till en konsument (1 § KkredL). Vid avbetalningsköp brukar näringsidkaren alltid ha med ett villkor om ett s.k. äganderättsförbehåll, vilket ger säljaren rätt att återta varan om konsumenten inte sköter avbetalningen (se vidare 38 § KkredL). Om återtagande sker ska avräkning göras (40 § KkredL). Avräkningen består i att man återfå den andel som man har betalat av det fulla priset, i förhållande till det nya marknadspriset. Kreditgivaren får tillgodoräkna sig den obetalda delen av kreditfordran efter avräkning samt i förekommande fall dröjsmålsränta (40 § 3 st. KKredL).

Säljaren kan söka handräckning hos Kronofogden för att återta varan (48 § KkredL).

Fram till dess varan är helt betalad får inte köparen sälja varan vidare.

Brottsbalken

För att någon ska dömas för bedrägeri krävs det att (1) gärningen ska vara vilseledande, (2) att gärningspersonen har förmått den vilseledde till handling eller underlåtenhet samt (3) att den disposition som gärningspersonens vilseledande har resulterat i ska innebära ekonomisk skada för den vilseledde och vinning för gärningspersonen. Däremot kräver de flesta brott i BrB uppsåt, någon form av avsikt för de rekvisiten som finns i paragrafen. För att kunna dömas för bedrägeri måste man därmed ha haft som avsikt med handlingen att man ska vilseleda.

För att någon ska dömas för häleri krävs det antingen att gärningspersonen (1) på ett sätt som är ägnat att försvåra ett återställande tar befattning med något som är frånhänt annan genom brott, (2) bereder sig otillbörlig vinning av annans brottsliga förvärv, eller (3) genom krav, överlåtelse eller på annat liknande sätt hävdar genom brott tillkommen fordran. Alltså krävs det att ett brott begåtts med saken först. Alla förutsättningar måste vara uppfyllda för att ett brott begåtts först, vilket exempelvis inte skett om en person inte har uppsåt att vilseleda någon vid bedrägeri.

Olovligt förfogande är ett subsidiärt brott till förskingring (10 kap. 1 § BrB). En person kan dömas till olovligt förfogande om denne vidtar en åtgärd med egendom som har en säkerhetsrätt (ex. återtagandeförbehåll), varigenom egendomen frånhänds den andre eller att den andre berövas sin rätt. Det finns dock ingen paragraf om försök till olovligt förfogande (se 10:9 BrB där olovligt förfogande inte nämns).

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Att inte betala fakturor är inte brottsligt. Att däremot sälja en vara som är på avbetalning är inte tillåtet. Säljaren har rätt att återta en vara på kreditköp om det finns ett villkor om återtagandeförbehåll och köparen inte sköter avbetalningen, om det finns i köpeavtalet, vilket förmodligen finns i detta fall. Din kompis bör då i stället lämna tillbaka skrivaren. Säljaren kan i annat fall söka handräckning hos Kronofogden för att få tillbaka skrivaren.

För att det ska ses som brottsligt, ex. bedrägeri, krävs det att man går in i avtalet med uppsåt till att man ska vilseleda säljaren. Din kompis har, vad jag tror, inte ingått kreditköpet med avsikt att hon ska bedra säljaren, varför bedrägeri inte kan aktualiseras. Inte heller då kan häleri aktualiseras. Däremot är det fullt möjligt att olovligt förfogande aktualiseras. Säljaren berövas ju sin rätt att kunna återta egendomen i sådana fall, och återtagandeförbehåll finns med största sannolikhet.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om din kompis kan ha begått ett brott genom att försöka sälja skrivaren. Om hon faktiskt säljer skrivaren kan hon mycket väl ha begått olovligt förfogande, men om hon inte gjort det än kan hon inte begå "försök till olovligt förfogande", då olovligt förfogande inte kan aktualiseras för försök enligt 10:19 BrB.

Jag råder dock dig att be din kompis lämna tillbaka skrivaren.Om hon inte kan betala för skrivaren har säljaren rätt att ta tillbaka den, och om hon försöker sälja den har hon ändå ingen nytta av den. I sådana fall kommer en avräkning ske.

Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga! Om fler frågor uppkommer är du alltid välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.