Hej!
Jag har spelat in ett samtal som sker i skolan mellan mig, min kompis, rektorn och en lärare. Detta samtal spelade jag in i hemlighet utan rektorn eller lärarens kännedom.
Och då är min fråga om det här är lagligt, och om det är lagligt vad kan jag då göra med den här inspelningen. I inspelningen pratar rektorn och läraren på ett väldigt kränkande sett mot oss elever. Och då skolan inte tar det här på allvar så skulle jag vilja använda den här inspelningen genom att skicka den till någon annan t.ex deras chef, polis eller något annat som kan göra något åt det här.
Tacksam för svar!
Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Olovlig avlyssning
Det är olagligt att spela in privata samtal om personerna som är delaktiga i samtalet är omedvetna om att inspelning sker. Dessutom krävs det att den som spelar in samtalet inte själv är delaktig (4 kap. 9 a § brottsbalken). Med andra ord är det tillåtet att spela in samtal där du själv deltar. I det fallet krävs det inte att resterande samtalspartners är medvetna om inspelningen.
Att använda inspelning i bevissyfte
Det är tillåtet att använda sig av inspelningar i bevissyfte inför polis med anledning av brottsutredning. Däremot riskerar den som spelar upp ett samtal för andra att göra sig skyldig till andra brott, exempelvis brottet förtal (5 kap. 1 § brottsbalken). Förtal kan bli aktuellt om inspelningen innehåller något som utpekar samtalspartnern som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt, eller som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning.
Din situation
Du var med i samtalet som du spelade in i hemlighet, därav kan det inte anses vara olovlig avlyssning. Dock kan du riskera att göra dig skyldig till exempelvis förtal om du spelar upp samtalet för personer i syfte att utpeka din lärare som klandervärd.
Jag hoppas att du fick svar på dina frågor! Om du har ytterligare funderingar är du varmt välkommen att ställa en ny fråga i vårt frågeformulär.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.