Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Är det lagligt att ta någon annans katt?

En kvinna håller olovligen kvar min katt. Jag har ägarbevis, köpeavtal och stamtavla i kattklubb samt orginalbeviset på chipmärkningen. Kvinnan har besökt veterinärklinik, läst av chipet och registrerat sig som ägare på katten i Sverak. Hon tillhör ej Sverak då hon har stamtavla i annan klubb. Hon har dock reggat henne vid fel namn, fel ras och fel födelseår. Det går att bevisa via min stamtavla samt vaccinationskortet med chipnummerr. Har hon laglig rätt till detta?

Rådgivarens svar

2020-02-29

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation och hur du ska ta dig vidare.

Får man ta någon annans katt?

Du är civilrättslig ägare till katten eftersom du genom ett köpeavtal har köpt katten. Kvinnan som har "tagit över" din katt har inte rätt att göra det. Det hon gör kan faktiskt vara brottsligt. I brottsbalken stadgas nämligen att den som olovligen tar vad annan tillhör med uppsåt att tillägna sig det, döms, om tillgreppet innebär skada, för stöld (brottsbalken 8 kap 1 §). Stöld föreligger alltså om:

  1. Någon tar något som tillhör annan
  2. Detta sker olovligen, dvs utan medgivande
  3. Tilltagandet sker med uppsåt (dvs avsikt) att tillägna sig det (behålla det som tagits)
  4. Tillgreppet innebär skada (ekonomisk skada

Vad ska du göra nu?

Kvinnan kan göra sig skyldig till stöld genom att ta över din katt på det sätt du beskriver. Jag skulle därför rekommendera dig att i första hand försöka ta kontakt med henne och förklara att det hon gör kan utgöra stöld och därför inte är tillåtet. Om du trots det inte skulle få tillbaka din katt så kan du anmäla detta till polisen, antingen via 114 14 eller via polisens hemsida.

Jag hoppa det var svar på din fråga och att du får tillbaka din katt. Har du några vidare funderingar är du välkommen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.