Jag vill spela blackjack för riktiga pengar på min skola. Är det lagligt även om jag är under 18 år?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Regler om spel om pengar hittar vi i spellagen.
När är spel tillåtet?
Att spela blackjack är som sådant inte olagligt. Det som skulle kunna vara förbjudet är att arrangera spel om pengar, t ex poker eller blackjack. Vanligtvis krävs det licens för att tillhandahålla spel av den här typen (3 kap. 3 § spellagen). Det finns dock några undantag för när en sådan licens inte krävs, bl a när det sker under privata former med vänner eller familj och spelet inte har en organiserad eller professionell prägel. Det får dessutom endast röra sig om låga belopp och får inte ske online (3 kap. 4 § spellagen). Man får alltså spela blackjack med sina kompisar så länge det bara rör sig om mindre summor och inte sker under ordnade former. Bryter man mot detta gör man sig skyldig till olovlig spelverksamhet (19 kap. 1 § spellagen) vilket kan leda till att man döms till böter eller fängelse i högst två år. Jag skulle dock råda dig till att fråga personalen på din skola först om det är okej innan ni spelar blackjack i skolans lokaler.
Omyndiga saknar behörighet att ingå avtal
En ytterligare sak man måste ha i åtanke är att som omyndig har du inte samma rätt att råda över din egendom som en myndig person har. En person under 18 år kan inte ingå avtal eller ge bort sina pengar hursomhelst (9 kap. 1 § föräldrabalken). En sådan rättshandling kräver föräldrarnas tillstånd, annars blir den ogiltig. Jag skulle därför också råda dig till att du pratar med dina föräldrar innan du spelar blackjack med riktiga pengar. Har du dock fyllt 16 år och har arbetsinkomster har du dock rätt att disponera dem hur du vill (9 kap. 3 § föräldrabalken).
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.