Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Är det olagligt att ljuga i domstol?

Hej. Om jag ska driva ett diskrimineringsärende i domstol och jag misstänker att motpart ljuger för att slippa straff. Har jag läst att det är mened som kan bli fängelse för den som ljuger. Men vad händer med mig, kan jag yrka ersättning eller annan kostnad för denna menad eftersom dom inte blev eller kommer att bli till min fördel? Ersättning till mig eller är det bara straff för den som begått mened en som gäller?

Rådgivarens svar

2019-08-28

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Vad är mened?

Mened är ett brott som återfinns i brottsbalken 15 kap 1 § och det innebär att någon ljuger under ed. Ett vittne i en domstol får som huvudregel avlägga en vittnesed där man lovar att tala sanning, om man då skulle ljuga så kan man begå brottet mened. 

Om ett förhör hålls med någon under sanningsförsäkran i en rättegång och den personen under detta förhör lämnar en osann uppgift (ljuger) eller inte berättar sanningen så döms personen för osann partsutsaga enligt brottsbalken 15 kap 2 §.

Får man ljuga i domstol?

Om parterna inte avlägger någon ed så är det alltså inte olagligt att ljuga i en rättegång och varken böter eller skadestånd kan då bli aktuellt.

Skadestånd vid mened/osann partsutsaga

Allmänt kan sägas att den som begår ett brott och blir dömd för det får en påföljd. Påföljden kan t ex bestå av böter och man blir då skyldig att betala en viss summa till staten. Utöver detta kan den drabbade personen begära skadestånd, t ex pga man lidit en ekonomisk skada eller en personskada. Personen som begår brottet kan då dels behöva betala pengar till staten och dels till den drabbade personen (målsäganden). 

Sammanfattningsvis

Det är inte nödvändigtvis olagligt att ljuga i domstol och motparten kan inte dömas för mened.

 

Hoppas du fått svar på din fråga och hör av dig om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden